Frissen Zalából

2021.06.24. 13:00

Kézművesremekek készültek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban

Egyhetes tábort szervezett alsós és felsős gyermekeknek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A 35. komplex ifjúsági tábort a csodaszarvasról nevezték el, arra utalva, hogy a honfoglalás kori történelemmel, néprajzzal, ezeréves mesterségekkel ismerkednek a fiatalok.

Mozsár Eszter

A fiúk is nagyon ügyesen készítették a bőr, valamint az alumínium ékszereket. Felvételünkön Tóth Boldizsár és Farkas Milán Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Nyilazó gyerekek fogadtak minket ottjártunkkor, akiket Nagy Béla fafaragó és Csuti Tibor fazekas segített célba találni. Az asztaloknál Horváth Éva nemezelő köré gyűltek a legkisebbek, ők a puha gyapjúval ismerkedtek, miközben labda, karkötő, ujjbáb, tarsoly készült a finom anyagból.

Mecséry Cecília, az egyik táborvezető a filcek hímzéséhez készítette elő az alapanyagot. Kis idő múlva az íjazásban elfáradt diákok az asztalhoz telepedtek, és bodzasípot faragtak. A benti csoportok, nem törődve a jó meleggel, szorgalmasan kopácsoltak, bőrékszereket és hajfonatkorongokat készítettek. Steier Györgyi mutatta a folyamatot.

A fiúk is nagyon ügyesen készítették a bőr, valamint az alumínium ékszereket. Felvételünkön Tóth Boldizsár és Farkas Milán Fotó: Katona Tibor

– Utoljára 1996-ban szerveztünk ebben a témakörben foglalkozásokat, most újra eszünkbe jutott, s úgy látjuk, nagyon érdekli a gyerekeket – mondta Pozvai Andrea, a másik táborvezető. – Első nap megnéztük a jurtát, megismerkedtünk a korabeli életmóddal. Mindennap más kézművesremekek születnek. A fazekasműhelyben most nem korongozunk, hanem az elődökhöz hasonlóan hurkatechnikát használnak és marokedényeket készítenek a gyerekek. Mivel nem tudunk aranyat, ezüstöt megmunkálni, az akkori viseletekre jellemző hajfonatkorongokat például alumíniumlapból formázzuk.

A gyerekek megismerték a csodaszarvas legendáját, elsajátították a székely rovásírást. Pénteken túráznak az andráshidai Árpád-kori templomhoz. A tábor zárásaként tüzet raknak, dobolnak, az elkészült munkákból zárókiállítást rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában