Frissen Zalából

2021.06.22. 11:00

Kerékpáron ismerkedtek meg a tanulók Hetés nevezetességeivel

A hetési település nevezetességeivel ismerkedtek meg a napokban egy kerékpáros túra során a Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola 7. b osztályának tanulói.

Korosa Titanilla

Csoportkép a településre érkező kirándulókról. Balról Szőkéné Csuka Edit és Verein Ádám Fotó: ZH

A diákokat Bedő Andrea polgármester fogadta a telepü­lésen.

– Nagyon jó, hogy nemcsak a Magyar falu program által támogatják a vidéket, hanem az oktatási intézmények is érdeklődést mutatnak iránta – fogalmazott Bedő Andrea.

– Településünkön kevés gyermek él, és az összlakosság hivatalos száma is csupán 56 fő. Most azonban – igaz, hogy csak egy nap erejéig – megtelt a falu gyerekekkel.

A Vörösmarty-iskolából Szőkéné Csuka Edit osztályfőnökkel és Verein Ádám testnevelő, társosztályfőnökkel érkeztek meg a diákok kerékpárral Bödeházára.

– A határon fekvő faluból származom, édesanyám most is itt él – válaszolt az osztályfőnök a kérdésre, hogy miért pont ide kirándultak.

– Látva a hetési programokat, illetve a település történetét ismerve, jó ötletnek tartottam, hogy a gyerekek a történelmet ne csak könyvekből ismerjék meg, hanem első kézből hallják, mi minden történt egy kis faluban, és az önkormányzatisággal is ismerkedjenek kicsit.

 

Csoportkép a településre érkező kirándulókról. Balról Szőkéné Csuka Edit és Verein Ádám Fotó: ZH

A gyerekek a kerékpárokat letették a kultúrpajtánál, majd séta során megtekintették a trianoni emlékkövet, a Hetésben jellegzetes kódisállásos házakat és a Hetés Barátság Parkot, melynek fele Szlové­niához tartozik.

– A parkban meglepő volt számukra, hogy csak a magyar oldalon állhatnak meg fotózkodni, így megértették azokat az anekdotákat, melyek arról szólnak, hogy milyen nehéz volt az élet a vasfüggöny idejében ezen a vidéken. Javasoltam nekik, hogy legközelebb nézzék meg Pákán a bunkereket is – adott ötletet a polgármester a következő kirándulásra, majd hozzátette, hogy Bödeháza is visszavárja őket.

A látogatás során a diákok kóstoltak kemencében sült hetési kerek perecet, majd a kultúrpajta árnyékában egy tartalmas ebéd után játszva, csocsózva, pingpongozva, focizva töltötték együtt a délutánt.

Saját bőrükön tapasztalták: a vasfüggöny tényleg nem mese…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában