Frissen Zalából

2021.06.19. 06:50

Gyűrűt kaptak a novai gólyafiókák

Fehér gólya fiókák gyűrűzését végezték az elmúlt kép napban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Csütörtökön hat, pénteken hét településen jártak, s összesen közel harminc fészek lakóit jelölték meg.

Gyuricza Ferenc

A gólyák két gyűrűt kaptak, ebből az egyik alumíniumból készült, s tartalmazza az országjelzést, illetve azt az egyedi sorszámot, amely alapján a madarak bekerülnek egy központi nyilvántartásba. A másik gyűrű – egy jól látható szám- és betűkombinációval ellátott színes műanyag – a madarak befogása nélküli könnyű azonosítást teszi lehetővé.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, Varga Júliának és Szinai Péternek munkáját többen érdeklődő is figyelemmel kísérte Fotó: Gyuricza Ferenc

- A fehér gólyák gyűrűzésének elsődleges célja, hogy tényleges fiókaszámot lássunk, s ezáltal nyomon tudjuk követni a madarakat – magyarázta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Szinai Péter természetvédelmi ökológus. – A gyűrűzött madarakról szóló visszajelentésekből tudunk következtetni a gólyák életmódjára.

A gólyák esetében az egyik jellemző halálok az áramütés, ezt jól tudjuk, de azt, hogy milyen mértékben, milyen arányban éri őket ilyen baleset, éppen a gyűrűzött madarak száma alapján tudjuk mérni.

Szinai Péter azt is elmondta: bár a költőpárok száma a korábbi évekhez hasonló, vagy némileg akár magasabb is lehet, ám nagy valószínűséggel a madarak egy része meglehetősen későn érkezett, s késve kezdett fészkelésbe.

A tavasz kifejezetten száraz volt, így a gólyákra szerényebb táplálékbázis várt, ami az átlagosnál alacsonyabb költést eredményezett. A gyűrűzés során jellemzően egy- vagy kétfiókás fészkeket találtak, az átlagos költés tehát várhatóan két fióka alatt marad. Nován, a Göcsej utcában található fészekben viszont három fióka volt, ami ez évben kifejezetten jónak számít.

A madarak gyűrűzését a biztonsági előírások miatt a földön végezték, ehhez Szinai Péter munkatársa, Varga Júlia az áramszolgáltató munkatársainak közreműködésével, kosaras daru segítségével hozta le őket a fészkeikből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában