tájékoztatót tartottak

2021.06.20. 15:00

Gyorsforgalmi úttal bővült a zalaegerszegi tesztpálya

A helyszínen tartott tájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: ezzel a járműipari tesztpálya készültsége meghaladta a 90 százalékot.

zaol.hu

Az 1500 méter hosszú pályaszakaszon végig 2x2 forgalmi sáv és leállósáv épült. A különféle, minél változatosabb autópályás körülmények érdekében a burkolat bár nagyrészt aszfaltozott, betonborítást is tartalmaz.

Szintén a sokféleséget szolgálja, hogy az elválasztóelemek különbözőek, az egy- és kétsoros acél szalagkorlát mellett beton elválasztóelemek is megtalálhatók. Az önvezető funkciók szempontjából különösen kritikus le- és felhajtó manőverek miatt az autópálya-szakaszra két-két ilyen csomópontot is beépítettek.

A gyorsforgalmi út felett átívelő híd a járművekbe épített szenzorok és kamerák működését teszi próbára.

Vigh László hozzátette: a gyorsforgalmi szakasz mellett jó ütemben halad a pálya építése, és az eredeti terveknek megfelelően az év végéig befejeződik. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az újabb szakaszról azt mondta, ez Zalaegerszeg első autópályája, bár a leendő M76-os sztráda is a ZalaZone közelében halad majd el.

Elmondta, hogy a 45 milliárd forintból 269 hektáron épülő járműipari tesztpálya bővítéseként már tervezik az ipari parkban épülő harcjárműgyárat is kiszolgáló terepes pályát. Ez 20 milliárd forintból további 200 hektáros bővítést jelent, és lánctalpas, gumikerekes járművek próbáját is lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában