Frissen Zalából

2021.06.21. 20:00

Élménymalmot avattak Keszthelyen

Családi napot tartottak vasárnap a jubileumot ünneplő Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén.

Arany Horváth Zsuzsa

20210620 Keszthely A Festetics közösségi tér és a Malomjátszó megnyitása a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapításának 125 éves évfordulóján Családi nap a Festetics Majorban Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A Festetics család egykori mintabirtokán közösségi teret és Malomjátszót avattak – számolt be az évfordulós eseményekről Horváth Zoltán megbízott múzeumvezető. Kettős ünnepről van szó: a Magyar Mezőgazdasági Múzeum fennállásának 125. évfordulója mellett élménymalmot adtak át a családoknak, ahol játékos formában mutatják be az érdeklődőknek a régi molnárok mesterségét. A 2,5 hektáros oázis a város szívében mintakerttel, fűszer- és gyógynövénykerttel, lugassal, kemencés házzal, állatokkal várja a látogatókat.

 

A vasárnap a gabona asztalig tartó útjának jegyében telt, hiszen a déli órákban szántott a két, 1910-ben Angliából idekerült kétekés gőzgép, melyek kuriózumnak számítanak, hiszen ilyen gép nincs több Magyarországon. (Annak idején a budapesti Nyugati pályaudvarról saját lábon érkeztek Keszthelyre.) Ezután gabonát őrölhettek a látogatók, majd a gyerekek kelt tésztából kenyeret, zsemlét gyúrtak maguknak, s ezeket végül meg is sütötték a felső udvar kemencés épületrészében. Itt ugyanis a Festetics-programból új konyhazónát hoztak létre, hogy a fiatalok elsajátíthassák a régi mesterségek fortélyait. Ottjártunkkor Rajnai Virág Éva muzeológus vezetésével dolgoztak a gyerekek. A majorbeli családi nap bábszínházi előadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában