Frissen Zalából

2021.06.18. 18:12

Díszpolgári címet vehetett át dr. Kásler Miklós Nagypáliban – frissítve

Másfél éve gyökeresen megváltozott a világ a koronavírus miatt. Az eltelt időszakot orvosprofesszorok, laikusok számára is érthető előadás-sorozat világította meg pénteken délután Nagypáliban, ahol az önkormányzat és Bakler József vállalkozó szervezésében rendezték meg a „Covid–19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” című konferenciát.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: © Katona Tibor

Az előadások előtt dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterét köszöntötte Köcse Tibor polgármester, arra kérve a kormány tagját, foglalja össze az elmúlt másfél év járványügyi intézkedéseit. A polgármester elöljáróban hangsúlyozta, nem lehetünk biztosak benne, hogy lezárult a világjárvány, ezt a miniszter maga is megerősítette, hiszen előadása végén kiemelte, ha nem jön újabb variáns és növelni lehet még az átoltottságot, akkor a nehezén talán túl vagyunk, de az egészségügyi kormányzat nem lazítja a munkáját, figyeli a nemzetközi tendenciákat.

Dr. Kásler Miklós, aki kormányzati szerepvállalása előtt, 2018-ig a Magyar Onkológiai Intézet főigazgatója volt, azzal kezdte a beszámolót, hogy 2020. január 21-én Európában először regisztráltak Covid-fertőzöttet, január 24-én már összeült a magyar járványügyi intézkedésekben illetékes team, majd január 31-én, Európában elsőként felállt az operatív törzs. A vírusról szólva jelezte, a világ azt tudta róla, hogy semmit sem tud, tehát menet közben, a gyógyítással együtt ismerték meg a viselkedését, terjedését, tulajdonságait. A miniszter kitért a korábbi pandémiákra, történelmi távlatba helyezve a védekezéssel kapcsolatos ismeretanyag bővülését. A Covid-19 kapcsán a közösségi korlátozásokat emelte ki, majd a kórbonctani elemzések révén kialakuló gyógyítási protokollt, végül a vakcinák megjelenését. Utóbbi esetében jelezte, a nyugatiak mellett keleti védőoltásokat is nagy számban szerzett be Magyarország, hogy az átoltottságot növelje. A harmadik hullámban sokan meghaltak, mondta a miniszter, ami a 2020 őszén jelentkező mutánsok gyorsabb terjedésével is magyarázható. Korábban a reprodukciós ráta egy fertőző esetében 0,75 volt, akkor azonban felugrott 1,34- re. A tömeges oltással mintegy másfél hónappal előztük meg Európát, amit a WHO is elismert.

Glattfelder Béla moderátor, dr. Máhr Károly, dr. Steier József, dr. Bogos Krisztina, dr. Madurka Ildikó

Dr. Kásler Miklós ezután vehette át Köcse Tibortól Nagypáli díszpolgári címét, amelyet a testületi döntés értelmében a járványügyi intézkedésekért, a magyar ember életének óvásáért ítéltek oda. A Széchenyi-díjas Kásler Miklós köszönetképpen elmondta, díjai közt a kedvesek között fogja számontartani Nagypáli közösségének elismerését.

A konferencia résztvevői ezután dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának vetített képes előadását hallhatták. (A professzor váltotta az intézet vezetői székében Kásler Miklóst.) A prezentáció vázolta a futó magyar népegészségügyi programokat, köztük a rákellenes programot, amely 1993 óta újabb néggyel bővült. A rákgyógyítás adatai abban a tekintetben biztatók, hogy a növekvő megbetegedési számok mellett nem növekszik a halálozások száma. Ezzel együtt minden negyedik ember rákbetegségben veszti életét, ezzel a második a halálokok között. A prevenció, a szűrés mellett a hatékonyabb kezelési protokoll, az eszközök fejlődése javítja az életkilátásokat. A professzor a dohányzást és az elhízást említette a kiváltó okok között. Amerikában már letették a cigit, mondta, Európában még nem, helyette azonban az elhízás nagyobb méreteket öltött. A szűréseken való megjelenésnek 70 százaléknak kellene lennie a hatékony megelőzéshez, sajnos nálunk 45 százalék a legjobb, ez a méhnyakrákszűrés adata. A közeli jövő lépésváltása lett a robotsebészet, amely már Magyarország kapuin is kopogtat, egy amerikai és két német eszköz érkezik hamarosan.

Köcse Tibor átadja a díszpolgári címet Kásler Miklósnak Fotók: Katona

Dr. Gieszer Balázs, az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantátor profeszszora a tüdőátültetés történetének felvázolásával kezdte az előadását, majd bemutatta, miképp hangolják össze világszerte a tüdőátültetésre szoruló betegek és a lehetséges donorok adatbázisát, ami lehetővé teszi, hogy akár éjjel kettőkor hozzákezdjenek a műtéthez, akkor is, ha a megfelelő tüdő ezer kilométerekre „keletkezett”. (Magyarországon 2015-ben végeztek először sikeres tüdő-transzplantációt.) A kivett szervek közül a tüdő maximum 8 órát bír ki hűtött körülmények között utaztatva. A donorszervek a hiedelemmel ellentétben nem balesetből származnak nagyobb számban, hanem szívinfarktusból vagy stroke-ból. A fiatal professzor erős idegzetűeket is megviselő képeket mutatott a tüdőátültetésről, de súlyos tanulsággal szolgáltak a dohányzás által tönkrement tüdőkről készült felvételek.

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet igazgató főorvosa a Covid-betegek ellátásában szerzett tapasztalataikat osztotta meg hallgatóságával. A betegellátás szervezése, a gyógyító személyzet védelme, a menet közben finomodó terápia képezte az elmúlt másfél évük feszített tempóját. A járvány ismét rámutatott, hogy Magyarország rossz egészségi állapotban van, ezen változtatni kell, mondta, hiszen az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, a májkárosodás fokozta a lefolyás súlyosságát, illetve a halált. Összesen 2448 súlyos beteget kezeltek a Korányi pulmonológiáján, tapasztalatot szerezve a gyógyulás után fennmaradó, elhúzódó következményekről.

Dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az intenzív osztály kegyetlen erősségű másfél évét -mesélte el-, a végén arra kérve mindenkit, oltasson, mert még egy hullámot aligha bír ki az egészségügy. 2019. december 9-én érkezett hozzájuk az a férfi, akit 21 napig lélegeztettek, de nem volt tudható a légzéselégtelenség oka. Negyvenkét nap után tudott beszélni, akkor mondta el, hogy Amszterdamban kínaiakkal folytatott üzleti tárgyalást. Az ő esete vetítette előre a jövőt, mondta a főorvos: légzési elégtelenségben szenvedők tömegeire kell készülni. A III. hullám alatt a negyvenes-ötvenes, kórosan elhízott beteg volt a rémálmuk, az ő esélyeik voltak a legrosszabbak. Lélegeztetett betegeik harmada gyógyult meg- Madurka Ildikó fotón mutatta a 40 éves férfit, akit 89 napig lélegeztetett műtüdő, az életét a tüdőtranszplantáció mentette meg, gyógyulása év végére várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában