Frissen Zalából

2021.06.29. 18:10

Az országban elsőként Zalaegerszegen indul okleveles technikusképzés

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kedden az egyetemi központban, miszerint az országban elsőként itt indul ugyanis szeptembertől okleveles technikusképzés. Az oktatási intézmények – válaszul a térség munkaerőpiaci keresletére – először a műszaki képzés iránt érdeklődő fiatalokat célozza meg.

Mozsár Eszter

A megállapodás résztvevői a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ épületénél: Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester, prof. dr. Gerencsér András rektor, dr. Németh István rektorhelyettes, Csillag Zsolt kancellár (PE), Vizlendvai László főigazgató (ZSZC), Szabó Károly kancellár (ZSZC) és Vadvári Tibor alpolgármester.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az ünnepélyes aláíráson résztvevő prof. dr. Gelencsér András rektor rámutatott, hogy a Közép- és Nyugat-Dunántúlon kulcsszerepet játszó Pannon Egyetem tudományos, gazdasági, műszaki területen fontos eredményekkel és kiemelkedő országos, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Egy vidéki felsőfokú intézménynek elengedhetetlen a középiskolák, technikumok bevonása, s a mostanihoz hasonlóan később a többi szakképzési centrummal is szeretnének megállapodni.

A Pannon Egyetem kancellárja, Csillag Zsolt hangsúlyozta, hogy a képzések sohasem öncélúak, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő diplomásokat, szakembereket kell útjukra bocsátani. Ennek egyik feltétele a rugalmas oktatási rendszer, az intézmények közötti átjárhatóság. A veszprémi székhelyű egyetem meghatározó szereplője a régió és az ország felsőoktatásának, sőt, világviszonylatban a legjobb intézmények között van.

A megállapodás résztvevői a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ épületénél: Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester, prof. dr. Gerencsér András rektor, dr. Németh István rektorhelyettes, Csillag Zsolt kancellár (PE), Vizlendvai László főigazgató (ZSZC), Szabó Károly kancellár (ZSZC) és dr. Vadvári Tibor alpolgármester. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az egyetemi rektorhelyettes, dr. Németh István szerint a megyeszékhelyen és környékén folyó beruházások megkövetelik a megfelelő szakembergárdát. A minőségi képzést szolgálja a leendő 17,5 milliárd forintos kampuszfejlesztés is. A 21. századi modern környezet és az oktatói gárda mindent megtesz, hogy a technikumból kikerülő jó tanulók egyenes úton, felvétel nélkül folytathassák tanulmányaikat a megadott szakon, méghozzá 30 kreditpont beszámítással.

Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: az együttműködés ötlete a pandémia előtt vetődött fel. A tervek szerint a mostani műszaki oktatáshoz hasonlóan az informatikai képzésben is hasonló módon szeretnének előrelépni.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fontosnak tarja, hogy a jövő nemzedéke jó példát lásson, a nekik tetsző szakmák, hivatások felé forduljanak, ne pedig a fogyasztói társadalom szippantsa be őket.

Végül Balaicz Zoltán polgármester megjegyezte, a jelenlegi gazdaságfejlesztő beruházások sok fiatal letelepedését segíthetik elő, valamint a szakemberek utánpótlását támogatja az egyetem és a szakképzési centrum mostani, egyedülálló, jövőbe mutató megállapodása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában