Frissen Zalából

2021.05.11. 14:00

Virágos Magyarország: Tavaly kertekkel, balkonokkal lehetett nevezni, az amatőr kertészek idén is indulhatnak

Idén ismét a hagyományos formában hirdeti meg a Virágos Magyarország versenyt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Tavaly a pandémia miatt csak magánszemélyek nevezhettek kertjeikről, balkonjaikról készült fotókkal, és erre most is lehetőségük van, de mellettük újra várják települések jelentkezését is.

Péter B. Árpád

Ebben az évben több mint 65 ezer virágot ültetnek, ültettek el Zalakaroson, és a parkokat is rendbe tették, mutatja Novák Ferenc polgármester Fotó: Péter B. Árpád

Ez évben 28. alkalommal rendezik meg az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezet­szépítő versenyét, amelyre június 15-ig várják a pályázatokat. Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére kiemelte, a belföldi turizmus újraindulásával felértékelődött a települési arculat, hiszen fontos, hogy a köztereken, a parkokban virágok és minőségi zöldfelületek fogadják a látogatókat és a helyben élőket. Idén a Virágos Magyarország versenyben a belföldi települések mellett indulhatnak a határon túli, magyarok lakta falvak és városok is szerte a Kárpát-medencében. A kétezer fő alatti települések a korábban megszokott módon nevezhetnek, míg a nagyobbaknak lehetősége van online pályázni. Az erre a célra létrehozott internetes oldalon a zöldfelület-gondozáshoz és -karbantartáshoz kapcsolódó kérdésekre kell röviden válaszolni, illetve lehetőség nyílik településfotók feltöltésére is.

Különlegesség, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a pályázók tematikus nevezésekkel is részt vehetnek a megmérettetésen, tehát elindulhatnak akár egy parkkal, térrel vagy iskolaudvarral is.

Ugyanakkor a tavalyi sikert követően a Magyar Turisztikai Ügynökség ismét meghirdeti a virágos balkonok és a virágos előkertek versenyét. Ennek keretében amatőr kertészek rövid leírással együtt tölthetik fel fotóikat saját büszkeségükről, úgyszintén június 15-ig. Ebben a mezőnyben nemcsak a neves kertészeti szakemberekből álló szakmai zsűri dönt a díjazottakról, hanem közönségszavazás is indul a Virágos Magyarország Facebook-oldalon.

Ebben az évben több mint 65 ezer virágot ültetnek, ültettek el Zalakaroson, és a parkokat is rendbe
tették, mutatja Novák Ferenc polgármester Fotó: Péter B. Árpád

– Nemcsak a kertépítés és a virágosítás áll a középpontban – hangsúlyozta Könyid László –, sokkal inkább egy mozgalomról beszélhetünk, amelynek segítségével formálódik a helyben élő közösségek kollektív szemlélete, s így egyre inkább fenntartható településképeket építenek, zöld szemlélettel, fenntartható turizmussal. A Virágos Magyarország az iskolásoktól a nyugdíjas korosztályig mindenkit képes megmozgatni, és a helyben élők összefogása, együttgondolkodása a központi motívum.

Nagykanizsa ebben az évben is elindul, és a „Zöld város – zöld Nagykanizsa” program eredményeit, vagyis a három felújított, egybefűződő, háromszög alakú belvárosi terét szeretné elsősorban megmutatni a zsűrinek és az országnak, mondta el Balogh László polgármester. A városvezető ugyanakkor kiemelte, ennél sokkal több mondavalójuk van, hiszen Kanizsa szeretne a körforgásos gazdaság mintavárosává válni.

Nem lehet elég korán kezdeni… A gyermekek szemléletformálását
is segíti a mozgalom

– A zöld városfejlesztés hívei vagyunk – szögezte le a polgármester –, ami minden területen megmutatkozik. Ebbe a gondolatba belefér a fák, a parkok és az infrastruktúra megújítása mellett az iskolai szemléletformálástól a kerékpáros kultúra fejlesztéséig sok minden, ami a körforgásos gazdaságot és életvitelt szolgálja. Ez a jövőben egyre fontosabb lesz mindannyiunk számára, éppen ezért nálunk például a lakótelepeken is minőségi zöld környezet veszi körül az ott élőket.

Balogh László a verseny kapcsán arról is beszélt, hogy bár nem túl közismert, de a városnak van virágszimbóluma is. Az orchideafélék közé tartozó nyári füzértekercs már vélhetően nem él ezen a környéken, de az 1940-es, 50-es években még leírták. Szerinte a mozgalom alkalmas arra is, hogy „nyomába eredjenek”, hiszen Európában még létezik, s „hazatérve” egyszer újra virágozhat a nyári füzértekercs Nagykanizsán is.

Az egyik tavaly díjazott kert, amely a szemnek-léleknek is kellemes
Fotók: MTÜ

A szomszédvár, Zalakaros a kezdetek óta részt vesz a Virágos Magyarország mozgalomban, és idén sem szakad meg a hagyomány, szögezte le lapunk érdeklődésére Novák Ferenc polgármester.

Az első indulásukkor, 1995-ben rögtön fődíjat nyertek, a sikersorozat pedig folytatódott: 2002-ben az ország legjobbja lett a fürdőváros, a következő évben pedig nemzetközi ezüstminősítést kapott, s a szakmai elismerések azóta is rendszeresen érkeznek.

Zalakarost idén is szeretnék megmutatni a zsűrinek és az érdeklődőknek, hiszen büszkék arra, hogy a fürdőváros, mint mindig, most is virágba borult.

– Településünk híres a kannavirágról, amiről fesztivált is elneveztünk, ebből a napokban 30 ezer tövet ültetünk, a 16 ezer tő tulipán pedig máris gyönyörűen díszlik – mutatott körbe a belvárosban a városvezető. – Ezek mellé még mintegy 20 ezer egynyári virág társul, tehát több mint 65 ezer virágot ültetünk, ültettünk el a tavasz folyamán.

Zalakaros mindemellett a környezetbarát fejlesztéseit is felvonultatja, például a termálút-sétányait, az ökotavat és a vendégek pihenését szolgáló zöldfelületeket. A zöld szempontú fejlesztéspolitika a gyógyhelyi karakter miatt fontos a városban, emelte ki Novák Ferenc.

– Ehhez pedig hozzátartozik a zöldfelület, a virág, a nyugalom, a csend, a tisztaság és a madárcsicsergés. Mindez egyúttal megfelelő életminőséget is szavatol az itt élőknek – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában