Frissen Zalából

2021.05.05. 16:38

Történelmi, nemzeti emlékhely lett a Zrínyi-Újvár

A Zrínyi emlékév lezárása alkalmából szerdán a Honvédelmi Minisztérium (HM) a környező települések részvételével megemlékezést tartott a Zrínyi-Újvárnál. Németh Szilárd, a HM miniszter helyettese bejelentette: a Zrínyi-Újvár történelmi, nemzeti emlékhely lett.

Benedek Bálint

20210505, Belezna, Belezna és Őrtilos határán található Zrínyi-Újvárnál tartottak koszorúzást és megemlékezést. Zrínyi Miklós horvát bán, költő és hadvezér 1661-ben kezdte el építeni a Somogy megyei Őrtilos és Belezna között a horvátországi és a déli osztrák tartományok védelmére. Koszorúzott: A Honvédelmi Minisztérium nevében, balról: Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium miniszter helyettese, prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviseletében és Dr. Kovács Vilmos ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka . Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

A miniszterhelyettes ünnepi beszédében kiemelte: a cím odaítélésben egyhangú szavazáson döntött a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. Az előterjesztés prof. dr. Padányi József vezérőrnagynak köszönhető, aki egyértelműen az ország első számú Zrínyi kutatója. Az emlékhellyé váláshoz viszont széleskörű összefogásra volt szükség.

- Zrínyi múltjával, munkásságával az egész életével ezt az összetartás üzente számunkra – folytatta. – Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha az ott élők bíznak az együttműködés erejében. Zrínyi mindig egy erős, nemzeti keresztény országban gondolkodott, olyan Magyarországban, amit 2010 óta a kormány épít és ennek megvalósulását látjuk.

 

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár köszöntő gondolatait hallhatták az emlékezők. A politikus megemlékezett Zrínyi Miklós jelentős szerepéről, méltatta a hadvezért, majd hozzátette: az ő életük és haláluk, döntésük és kiállásuk a mi közös történelmünk egyik kezdőpontja, s talapzata, mely túlnő önmagán, s nemzeti eposszá lesz. Ez a magyar örökség, melynek emlékhelye e vár maradványa, mely eleink ősi cselekedeteire emlékeztet bennünket.

Az ünnepségen részt vett még Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, továbbá emlékező beszédet tartott prof. dr. Padányi József vezérőrnagy és Szászfalvi László, Somogy megye országgyűlési képviselője. A résztvevők, illetve a környékbeli települések polgármesterei ezután megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában