Frissen Zalából

2021.05.06. 09:00

Szlovénia és Magyarország egyeztetnek a határátlépésről

Szlovénia és Magyarország megállapodott egymással az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, ezzel a két szomszédos ország kormányai lehetővé tették, hogy a dokumentummal rendelkező állampolgáraik korlátozások nélkül léphessenek be egymás területére.

Gyuricza Ferenc

Nyíregyháza, 2021. április 18. Oltási igazolást kap egy férfi, miután megkapta a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 18-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Mindezt Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke jelentette be kedden este. Hozzátette: a megállapodás a vakcinától függetlenül valamennyi olyan Covid19-­oltási bizonyítvány kölcsönös elismeréséről szól, amelyet Szlovénia vagy Magyarország hatóságai adtak ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szlovénia attól függetlenül elismeri a kínai és orosz oltóanyagokkal kiváltott védettséget, hogy azokat egyébként az országban jelenleg nem alkalmazzák. Az oltási igazolások joghatásai azonosak azzal, mintha a partner országban állították volna ki őket.

Ez utóbbi rendelkezés azt jelenti, hogy a szabad beutazás mellett minden további olyan kedvezmény megilleti a kártya birtokosát a partnerországban, amelyek az adott államban védettségi igazoláshoz kötöttek. Horváth Ferenc szólt arról is, hogy a muravidéki magyar közösség vezetése párhuzamosan ezzel a határátlépés zökkenőmentesebbé tétele érdekében is egyeztetéseket kezdeményez a két ország illetékes minisztériumaival. A szlovén-magyar határszakaszon jelenleg ugyanis csak néhány kiemelt átkelő nyitott a közlekedők előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában