Frissen Zalából

2021.05.26. 07:00

Püspöki Grácián sírjánál hajtottak fejet

A magyar honvédelem napján Püspöki Grácián válickapusztai sírhalma fölé emelt emlékműnél a budai vár 1849. május 21- én történt visszafoglalásának tiszteletére tartottak megemlékezést a Matasz megyei szervezete és a helyi önkormányzat képviselői.

Fincza Zsuzsa

A képen a hagyományőrző honvédek, középen Németh István, Kaj István, Horváth Katalin és Koltai Ferenc

Fotó: Fincza Zsuzsa

A síremléknél a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület hét tagja: Béres Gyula, Béres Márton, Győrvári Attila, Tóth László, Birkás József, Gyulai Gergely és dr. Goldfinger Jenő korhű egyenruhában, fegyverzetben és csapatzászlóval állt díszsorfalat. A Magyar Tartalékosok Szövetségének zalai szervezete nevében Németh István nyugalmazott honvéd őrnagy, elnökhelyettes, a helyi önkormányzat képviseletében pedig Kaj István polgármester, Koltai Ferenc alpolgármester és Horváth Katalin önkormányzati képviselő helyezett el koszorút a 47-es honvédzászlóalj hős zászlótartója síremlékének talapzatán.

A képen a hagyományőrző honvédek, középen Németh István, Kaj István, Horváth Katalin és Koltai Ferenc
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Pusztaszentlászló büszke arra, hogy Püspöki Grácián anno otthonául választotta a falunkat. Településünk értéktárában kiemelt helyen őrizzük emlékét, gondozzuk a magyar történelem jeles eseményeihez fűződő emlékművet, az ősi temetőt és az emlékparkot. Szeretnénk a környezetét még szebbé és méltóbbá tenni, ezért tervezzük, hogy a sírkert felújításához, megvilágításához a Honvédelmi Minisztérium államtitkárának anyagi támogatását kérjük – mondta Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere.

– Hazánkban 1992-től a magyar honvédelem napja úgy az aktív, mint a tartalékos katonák legnagyobb ünnepe. Remélhetően jövőre a hagyományokhoz híven újra együtt ünnepelhetünk bajtársaink szélesebb körével, a testvérszervezetekkel, a Horvát Tiszti Szövetség koprivnicai egységének képviselőivel, a vasi tartalékosokkal és a falu civil szervezeteivel – tette hozzá Németh István.

A magyar honvédelem napja alkalmából szervezett ünnepség a hagyományőrző honvédzászlóalj díszsortűzével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában