Frissen Zalából

2021.05.15. 07:00

Pályázatokból fejlesztenek Kemendolláron és Zalaistvándon

A települések fejlődését, a lakosságot szolgálják azok a beruházások, amelyeket pályázati támogatások segítségével sikerült megvalósítani.

Arany Gábor

Petőfi Lászlóné és Manninger Jenő az Eperke Óvodánál. Az intézmény fejlesztését két pályázat is segítette

Fotó: Pezzetta Umberto

Erről is szólt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki tegnap látogatást tett Kemendolláron és Zalaistvándon. A különböző fejlesztési programokból már eddig is számos célra lehetett támogatást nyerni, s ez segítette a községek egyedi igényeinek kielégítését, szolgálva a falvakban élőket, növelve a települések megtartó erejét. Példaként említette a közösségi tér kialakítását Kemendolláron, ez 4 millió forintos Leader pályázati támogatással valósult meg, és az orvosi rendelő felújítását, amihez belügyminisztériumi keretből érkezett 17 millió forint. A képviselő úgy fogalmazott, az önkormányzatok az elsőként megoldandó feladatok közé sorolják az utak, járdák rendbetételét, illetve a zártkertek megközelítésének javítását.

Petőfi Lászlóné és Manninger Jenő az Eperke Óvodánál. Az intézmény fejlesztését két pályázat is segítette
Fotó: Pezzetta Umberto

Németh László, az ötszáz lelkes Kemendollár polgármestere arról számolt be, hogy 2020-ban öt pályázatuk nyert támogatást, összesen 31,5 millió forint értékben. Az országgyűlési képviselő által említettek mellett a tűzoltószertár felújítása és építési telek kialakítása is kapott anyagi segítséget. A tervekről szólva első helyen említette a közösségi ház rendbetételét. A tető cseréje megtörtént 2018-ban, erre hatmillió forintot költöttek, amit az önkormányzat finanszírozott. Az épület – az egykori Mesterházy uradalmi kúria – külseje is teljes felújítást igényel, ennek költségeihez remélnek elnyerni 25 millió forintot.

Németh László polgármester és Szabóné Baján Erzsébet képviselő, falugondnok a felújítás alatt álló háziorvosi rendelő épületénél, a munkára 17 millió forintot nyert az önkormányzat

Zalaistvándon az Eperke Óvoda fejlesztését említette elsőként Petőfi Lászlóné polgármester. Mint elmondta, a településfejlesztési operatív program 18 millió forintos támogatásával megvalósult a fűtés korszerűsítése, az akadálymentesítés, az udvarra mozgásfejlesztő játékok, mászóvár került, a tálalókonyha gépeit is kicserélték. További ötmillió forint Magyar falu programos támogatással az óvodai udvarra játéktároló került, kerékpártároló és kerítés épült, valamint fejlesztőjátékokat vásároltak. Szintén pályázati támogatással újították fel a József Attila utcát közel fél kilométeren; a közel 15 millió forintos beruházásból az önkormányzatra 2,8 millió forintos önrész jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában