Frissen Zalából

2021.05.11. 16:00

Mozgalmasabb évre számít a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete

Bár az elmúlt esztendő a korlátozások miatt a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete számára is rendhagyó volt, a sorstársi közösség összességében eredményes munkát végzett – értékelte tavalyi tevékenységüket Choma Balázs, az egyesület elnöke.

Fincza Zsuzsa

Tartalmas évre számít a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete. Elöl középen Choma Balázs elnök, az ajándékokkal Takács Zsuzsa és Pörge Istvánné Fotó: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

Múlt hét pénteken a Keresztury VMK-ban tartott taggyűlésen a védettségi igazolvánnyal rendelkező 23 látásfogyatékos egyesületi tag vehetett részt.

– Nagyon hiányoztatok! – köszöntötte sorstársait Choma Balázs és átadta Flaisz Gergő igazgató üdvözletét, aki örömmel fogadta az intézménybe elsők között bemerészkedő közösséget. – Egyesületünk 16 éves történetének legrendhagyóbb évét tudhatjuk magunk mögött, munkánkat erősen befolyásolták a járvány miatti korlátozások. Miután ezek lehetővé tették, irodánkban minden szerdán délelőtt fogadtuk, s fogadjuk sorstársainkat, akik így hozzájuthattak a számukra szükséges információkhoz. Tájékoztatást kaptak a szociális juttatásokról és kedvezményekről, azok elérhetőségeiről, a látássérülteket megillető jogokról és juttatásokról, azok változásairól, a képzési és a munkalehetőségekről, a látássérültek életét megkönnyítő segédeszközökről, egészségügyi és foglalkoztatási rehabilitációról, vakosított programokkal telepített számítógép használatáról, internet-hozzáférésről és segítséget nyújtottunk a fogyatékossági támogatás igényléséhez.

A felsorolt szolgáltatásokat egyre többen veszik igénybe, tavaly 2 sorstársuk kapott életvitelt segítő eszköz beszerzéséhez pénzt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jóvoltából pedig segédeszközöket vásárolhattak. A Vakok Állami Intézetének támogatásával tavaly is többen igénybe vették a rehabilitációs ellátást – e téren jelentős segítséget jelent a győri Látássérültek Nyugat-Dunántúli Rehabilitációs Központja. Akit hátrányos megkülönböztetés ért, az Egyenlő Bánásmód Hatósággal kötött szerződés alapján ingyenes jogsegélyszolgálat segítségét kérhette – a hatóság megszűnése után a feladatait az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vette át.

Az egészségügyi, rehabilitációs, kulturális és szabadidős programjaikat alaposan megnyirbálta a járvány. Az egyensúlyfejlesztő programokat még megtartották, de a népszerű egészségnapjuk elmaradt. A nyári, őszi kirándulások – csácsi arborétumba, Szécsiszigetre, Lentibe, Keszthelyre, Csödébe, Sümegre – nagy élményt jelentettek – ezek számát az idén is igyekeznek gyarapítani. Amikor lehetett, elmentek színházba, fürdőztek közösen kedvezményesen az AquaCityben.

Tartalmas évre számít a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete. Elöl középen Choma Balázs elnök, az ajándékokkal Takács Zsuzsa és Pörge Istvánné Fotó: Fincza Zsuzsa

Szeptemberben tisztújító közgyűlést tartottak, s azóta Choma Balázs vezetésével új elnökség – Szommer Mária, Takács Gábor, Góczán István, Horváth István – munkálkodik a tagság érdekvédelmén, érdekképviseletén, s szervezi programjaikat. Az utóbbiak sorát a májusi sportnappal kezdik, a közérdeklődésre számot tartó előadások mellett szép számmal terveznek kirándulásokat – Sárvárra, Székesfehérvárra, az Őrségbe, sőt Ausztriába is. Reményeik szerint júniusban részt vesznek az ajkai Fekete István-emlékversenyen, ők viszont a városi könyvtárban ősszel megszervezik a több megyés vetélkedőt Keresztury Dezső életéről és munkásságáról, októberben pedig szeretnék megtartani a hagyományos egészségnapjukat.

A taggyűlés keretében elismerő oklevéllel és ajándékkal jutalmazták a közösség érdekében végzett áldozatos munkájukért Pörge Istvánnét, Takács Zsuzsát, Horváthné Ilikét, Varga Líviát, és megköszönték Szemző Gáborné önkéntes segítőjük fáradozását, valamint Farkas Zoltánné pénztáros sokoldalú tevékenységét. Egyperces néma felállással tisztelegtek elhunyt tagtársaik emléke előtt.

A taggyűlés további tervezgetésekkel és baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában