Frissen Zalából

2021.05.14. 15:59

Lezajlott az energetikai korszerűsítés a megyeszékhelyi Petőfi-iskolában

A Zalaegerszegi Petőfi Sándor Székhelyiskola energetikai korszerűsítése a „Széchenyi 2020” program keretében valósult meg 335,94 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A felújítás utáni átadási ceremóniát pénteken tartották, melyen részt vett és összegezte az országban zajló hasonló iskolafelújításokat Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár (EMMI). Először a zalaegerszegi tankerületi központ igazgatója, Kajári Attila mondott köszönetet a széles összefogás révén megvalósult energetikai fejlesztésért, amelyet már most további munkálatok követnek, hiszen elkezdődött az iskolaudvar korszerűsítése.

Arany Horváth Zsuzsa

Kajári Attila, Vigh László, Maruzsa Zoltán, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa (kormánymegbízott), Kovács Éva (az iskola igazgatója), mögötte Pácsonyi Imre (Zala Megyei Közgyűlés alelnöke) és dr. Káldi Dávid a megújult épület előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

A Kosztolányi úti Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felújítása kapcsán – melynek 480 diákja és 50 fős tantestülete örülhet a megújult épületnek – Balaicz Zoltán polgármester elmondta, noha az önkormányzat 2013 óta nem fenntartója az oktatási intézményeknek, a város vezetése további is segíti eszközeivel az óvodákat, iskolákat. A város összes tanintézménye megújul 2024-ig, a folyamat egyik állomása a Petőfi-iskola felújítása. Zalaegerszegen néhány év alatt eddig 4,2 milliárd forintot fordított erre a programra. A TOP pályázati keret teszi lehetővé, hogy korszerű iskolákban tanulhassanak a diákok. Vigh László országgyűlési képviselő a kormányzatnak is köszönetet mondott az anyagiak biztosításáért, valamint a digitális oktatási munkarend bonyolításáért. Jelezte, a jövő generációjának eredményes neveléséhez nemcsak a kiváló pedagógus társadalomra, hanem a családra, az őket körülvevő felnőttekre is szükség van. A városrész képviselője, dr. Káldi Dávid szintén a több testület, hatóság, szervezet együttműködését méltatta. Maruzsa Zoltán államtitkár ez alkalommal arról tájékoztatott, hogy a különleges körülmények ellenére zavartalanul zajlott a közoktatás és az intézmények felújítási programja. Jelenleg Zalaegerszegen, több mint 6 milliárd forint értékben, 27 különböző közművelődési fejlesztés valósul meg ebben a kormányzati ciklusban, ebből kilenc a TOP program keretében zajlik. Ez az az EU-s forrás, ami a helyi igényeknek megfelelően, helyi döntések mentén költhető el, mondta az államtitkár. Az iskolakorszerűsítés az országban ezévben 510 projektben 110 milliárd forint értékben zajlik, az óvodák esetében 155 milliárd ez az összeg.

Kajári Attila, Vigh László, Maruzsa Zoltán, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa (kormánymegbízott), Kovács Éva (az iskola igazgatója), mögötte dr. Káldi Dávid és Pácsonyi Imre (Zala Megyei Közgyűlés alelnöke) a megújult épület előtt
Fotó: Pezzetta Umberto
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszédét tartja a felújított iskolaépület előtt
Fotó: Pezzetta Umberto

A Petőfi-iskola energetikai korszerűsítése során megtörtént az intézmény nyílászáróinak cseréje, külső homlokzati hőszigetelése, napelemes rendszer telepítése, és a fűtési rendszert is átépítették. A lapostetős épületrészek zárófödémét hőszigetelték. Az épület homlokzatain és a pincében hőszigetelés készült, a meglévő kazánház nagy felületű acél nyílászáróit elbontották, a nagy nyílásokat befalazták, és homlokzati hőszigeteléssel látták el. Az elavult, elhasználódott forróvizes kazánok helyére kondenzációs kazántelep került, a tetőkre napelemes rendszert telepítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában