Frissen Zalából

2021.05.07. 14:00

Közösen a klímavédelemért: A magyar–osztrák határ menti régió települései működnek együtt

Klíma- és környezetvédelmi programot valósít meg Lenti önkormányzata több hazai és osztrák együttműködő partnerrel közösen.

Korosa Titanilla

Lentiben két termálkutat fúrtak a geotermikus fűtési rendszerhez Fotó: Archív / Korosa Titanilla

A röviden „E&CToolbox” projekt célja a határon átnyúló klímavédelem, a programban a magyar-osztrák határ menti régió települései működnek együtt az energia- és klímavédelmi eszközök és módszerek alkalmazásán keresztül.

A nyitókonferenciát nemrég tartották, a járványhelyzet miatt online formában. Itt Horváth László, Lenti polgármestere elmondta, hogy a város sokat tett már a klímavédelemért, jelenleg is zajlik egy közel egymilliárd forint értékben megvalósuló program, melyben a geotermikus energiára építve alakítják át tíz városi intézmény fűtésrendszerét. Emellett elérhető a városban több elektromos töltőállomás is. A kerékpáros fejlesztések terén is előrelép a település, ami szintén a klímavédelmet szolgálja, valamint magánberuházásokban napelemparkok épülnek helyben és a térségben, valamint sokat fordít a város a természeti környezet megőrzésére is.

Lentiben két termálkutat fúrtak a geotermikus fűtési rendszerhez Fotó: Archív / Korosa Titanilla

A program jövő év végéig tart, a vezetőpartner a Weizer Energie- Innovations-Zentrum Ausztriából, Lentiből az önkormányzat mellett bekapcsolódik a programba a Lenti Gyógyfürdő Kft., a Városgazdálkodási Kft., a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Kft., illetve Zala megyéből a Zalavíz Zrt., valamint Letenye és Zalalövő önkormányzata. A projekt teljes költségvetése 309 ezer euró, ebből a Lentire eső rész 81 ezer euró.

Az osztrák-magyar régió két modellvárosa Lenti és Weiz. A két helyszínen különböző energia- és klímavédelmi eszközök alkalmazására kerül sor. A projektpartnerek már rendelkeznek különböző elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal az energiagazdálkodási és klímavédelmi intézkedésekre kidolgozott koncepciók, intézkedések terén. A megújuló energiaforrások hasznosítására jó példa Lentiben a geotermikus, valamint a weizi pellet alapú távhőrendszer.

A hosszú távú cél a határ menti térség városai számára egy átfogó energiagazdálkodási és klímavédelmi terv kidolgozása. Az ebből nyert tapasztalatokat és ismereteket mutatják be a 24 város szövetsége tagjainak a programban megrendezendő találkozók, valamint konferenciák, illetve workshopok alkalmával. Az online konferenciába bekapcsolódók több előadást hallhattak a klímavédelemről, illetve az energiahatékony megoldásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában