Frissen Zalából

2021.05.06. 12:47

Ipari segédalpinista képzés indul Zalaegerszegen

Hiányt pótló, 28 órás ipari segédalpinista képzés indul hamarosan a Zalaegerszegi SZC Báthory Technikumában. A felnőttoktatás a Zala Különleges Mentők koordinálásával valósul meg, s a tervek szerint az egész régióból, a szomszédos országokból folyamatosan várják majd a jelentkezőket. Ilyen jellegű képzés legközelebb Észak-Magyarországon van.

Mozsár Eszter

Mentési akciót mutat be Tóth-Tanner Balázs (fekete ruhában), a Zala Különleges Mentők alpinista szakosztályvezetője és Cseh András.

Fotó: © Katona Tibor

Az előzetes felmérések szerint jelentős gazdasági igény hívta életre a kezdeményezést, mondta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja. A tanúsítvány átvétele után a végzettek nehezen megközelíthető területeken dolgozhatnak majd, ahol nagyon fontos a biztonság. Az alapképzés után a későbbiekben ipari alpinista végzettségi is szerezhető. A mostani kurzusra eddig nyolcan jelentkeztek, tíz fő esetén azonnal indul az oktatás.

Mentési akciót mutat be Tóth-Tanner Balázs (fekete ruhában), a Zala Különleges Mentők alpinista szakosztályvezetője és Cseh András.

Horváth Péter, a Zala Különleges Mentők elnöke hozzátette, az általuk kidolgozott oktatási rendszer több éves szakmai tapasztalatokon nyugszik. A mentő csapat számtalan nemzetközi és hazai bevetésen, gyakorlaton vett részt. A képzés elsődleges célja a munkavállalók egészségének védelem, ugyanis az utóbbi időben egyre több, nem egy halálos kimenetelű baleset történt a veszélyesebb munkahelyeken, különösen az építkezéseken. A tragédia, a munkahelyi baleset szakszerű, félévente ellenőrzött felszereléssel és a megfelelő tudással megelőzhető. A képzést a cégek saját telephelyükön is kérhetik, ahol figyelembe veszik a helyi sajátosságokat.

A zalaegerszegi képzés egyedülálló lesz a régióban. A sajtótájékoztató résztvevői a különleges mentők gépkocsijánál (balról jobbra: Sárga Sándor, Cseh András, Tóth-Tanner Balázs, Horváth Péter, Vigh László és Szabó Károly)

Vigh László országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a különleges mentőkkel a járműipari tesztpálya fogadóépületének tisztításakor találkozott, akkor fogalmazódott meg az együttműködés ötlete. A szakemberek munkájára a leendő harcjárműveket gyártó üzemben is nagy szükség lesz. A képzés jelentősége, az ipari alpinisták tevékenysége tehát felértékelődik a közeljövőben nemcsak Zalaegerszegen, hanem az egész régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában