Frissen Zalából

2021.05.08. 18:50

Fákat ültettek a bicikliút mentén Fenékpusztánál

Szinte napra pontosan egy éve számoltunk be arról, hogy balesetveszély miatt kivágták a fákat a bicikliút Fenékpuszta közeli részén. Az önkormányzat akkor ígéretet tett a rehabilitációra.

Keszey Ágnes

A Fenékpuszta közeli bringaút mindkét oldalára kerültek fák: 42 jegenyárt ültetett a keszthelyi önkormányzat

Fotó: Belovári András

Bár akkor sokan tiltakoztak ellene, de a fák kivágása szükséges volt. Erre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztálya kötelezte az önkormányzatot és a terület többi tulajdonosát, mert a fák betegek, túltartottak, balesetveszélyesek voltak. A városvezetés akkor ígéretet tett: a kivágott nemes nyárfák helyére új fákat telepít. Most Nagy Bálint polgármester a közösségi oldalon tudatta: a kutyás strandtól a Fenékpuszta felé vezető kerékpárútszakaszon 42 jegenyenyárfát ültettek. Közölte: sikerült olyan fajjal pótolni a kivágott fákat és egy új fasort alkotni Keszthelyen, amely tökéletesen illeszkedik a Balaton-part környezetébe.

A Fenékpuszta közeli bringaút mindkét oldalára kerültek fák: 42 jegenyárt ültetett a keszthelyi önkormányzat Fotó: Belovári András

-Amikor megtörtént a balesetveszélyes fák kivágattatása, elhatároztuk, hogy oda ismételten fákat kell telepíteni, mert a jövőben is nagyon szép fás, árnyékos területnek kell lennie – idézte fel az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő, természetvédelmi mérnök.

Fotó: Belovári András

Arról is szólt, hogy már tavaly megkezdték az egyeztetést erdész szakemberrel.

- Jegenyenyár csemeték kerültek kiültetésre, hét méteres tőtávolságra egymástól. Az egyik oldalon 5, másik oldalon 3 a méterre a kerékpárúttól. Azért kellett ilyen távol ültetni a facsemetéket, mert a Balaton körüli kerékpárút fejlesztése során kiszélesítik a nyomvonalat. Figyelnünk kellett arra is, hogy a gyökerek ne nyomhassák fel majd a jövőben a felújított kerékpárutat, illetve legyen kellő távolság, hogy könnyen lehessen kezelni és kaszálni a területet – részletezte Sáringer-Kenyeres Marcell. Most a csemeték locsolása ad feladatot és arra is figyelni kell, hogy a növényzet ne nyomja el a csemetéket.

Fotó: Belovári András

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/balesetveszely-miatt-volt-szukseg-a-fenekpusztai-bicikliut-melletti-fak-kivagasara-4189939/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában