Frissen Zalából

2021.05.12. 11:30

Elektromos autót kapott a Pannon Egyetem kanizsai és egerszegi kampusza is

A Pannon Egyetem négy Volkswagen e-Golf elektromos gépjárművet kapott használatra, ebből egy-egy modell került a PE Nagykanizsai Egyetemi Központhoz, illetve a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központhoz. A bemutatókkal egybekötött átadásokat kedden tartották.

Mozsár Eszter, Pásztor András

Csillag Zsolt kancellár, dr. Gelencsér András rektor és Tóth-Kaszás Nikoletta főigazgató a nagykanizsai átadáson

Fotó: Gergely Szilárd

Nagykanizsa

A kanizsai kampusz hátsó parkolójában már a sajtó érkezése előtt kipróbálhatták az elektromos autókat az egyetem vezetői, dolgozói, sőt némi oktatásban is részesültek az újdonsült sofőrök a tekintetben, hogy a töltöttségi állapotának megfelelően milyen üzemmódban kell használni az autót.

- Kipróbáltam már az elektromos autót és mondhatom, meglepően jól gyorsul, ugyanakkor teljesen hangtalan – jegyezte meg Tóth-Kaszás Nikoletta, a kanizsai kampusz főigazgatója, s hozzátette: az elektromos autó egyszerre gyakorlati és szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen amellett, hogy megkönnyíti az egyetemi dolgozók városon belüli és városok közötti közlekedését, fontos szerepe lesz a beiskolázási road-show helyszínein is, többek között ezzel is demonstrálják majd a fenntarthatóságba és a környezettudatosságba vetett jövőképet.

Csillag Zsolt kancellár, dr. Gelencsér András rektor és Tóth-Kaszás Nikoletta főigazgató a nagykanizsai átadáson Fotó: Gergely Szilárd

Az elektromos autó átadásán jelen volt dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is, aki elmondta: intézményük hálózatosan működik, ezért döntöttek úgy, hogy a négy járművet a négy telephely – Veszprém, Kőszeg, Zalaegerszeg és Nagykanizsa – között osztják szét. A járműveket egyébként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bocsátotta rendelkezésükre.

– A Pannon Egyetem és azon belül a kanizsai kampusz számára is nagyon fontos a fenntarthatóság – fogalmazott dr. Gelencsér András, aki hozzátette: nem véletlen, hogy az egyetem a dél-zalai várossal közösen próbálja kidolgozni a körforgásos gazdaság mintavárosát, melynek egyik zászlóshajója lesz a városba tervezett innovációs és kutatóközpont.

Zalaegerszeg

A nagykanizsai átadást követően a zalaegerszegi kampuszon is bemutatták az új járművet. Az egyetemi egységek közötti kényelmes, környezetkímélő közlekedést szolgálja a Volkswagen e-Golf típusú elektromos jármű, hangsúlyozta Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

– A fejlesztéskor egyrészt a praktikum lebegett a szemünk előtt, mivel az országban egyedülállóként intézményünk több városban jelen van a Nyugat- és a Közép-Dunántúlon. Meg kell teremtenünk az infokommunikációs és fizikai kapcsolatot kampuszaink között. Ez a technikai megoldás az üzemeltetési költségeket tekintve nagyon előnyös. A másik fontos üzenetünk pedig a zöld technológiák népszerűsítése. Ennek fényében alakítjuk az infrastruktúrát, tehát napelemeket telepítünk, a fejlesztéseink zéró emissziós, illetve meg­újuló energiafelhasználással történnek. Ebbe a gondolatsorba illeszkedik bele, hogy autóflottánkat elektromos járművekkel bővítjük.

Az új járművet szemléli Csillag Zsolt kancellár, dr. Németh István főigazgató és dr. Gelencsér András rektor Zalaegerszegen Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központban már évek óta nagy szerepet kap a környezettudatos nevelés.

– Képzéseink során az ökotudatosságra hívjuk fel a figyelmet – folytatta dr. Németh István főigazgató. – Fokozatosan teszünk azért, hogy környezetünket megfelelő irányba formáljuk. Sok minden az akaraton múlik, mi a környezettudatos oktatásban ezt hangsúlyozzuk. Az élet minden területén figyelünk az ökológiára, a harmóniára, ez nem főúri huncutság és nem játék, a jövő múlik ezen. Egyetemi központként szeretnénk példát mutatni Zalaegerszegen, azaz hogy ne csak mondjuk, hanem az életben valóra is váltsuk mindazt, amit hirdetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában