Frissen Zalából

2021.05.03. 07:00

Dióskál is sikerrel szerepelt a Magyar falu programban

Miután harminchektárnyi zöldfelületet gondoznak az alig ötszáz lelket számláló kistelepülésen, nagy hasznát veszik a Magyar falu program segítségével vásárolt kommunális traktornak és a gémes padkakaszának. Az eszközöket Manninger Jenő országgyűlési képviselő adta át pénteken Kun Marcell polgármesternek.

Varga Lívia

Kun Marcell és Manninger Jenő a kommunális kistraktorral Fotó: Pezzetta Umberto

- Mivel a falvakban egyre kevesebb a munkaerő, a zöldfelületek karbantartásához komoly segítséget jelentenek az ilyen korszerű gépek – bocsátotta előre Manninger Jenő, hozzátéve: sok esetben inkább már az a kérdés, tudja-e valaki vezetni a traktort.

A felvetésre az eseményen jelen lévők azonnal választ kaptak, hiszen a traktorral az egyik képviselő, Kun Kornél állt ki a kocsiszínből, és a polgármester parkolt be vele az ünnepélyes átadó helyszínére, s mint közben megjegyezte: a munkák során számíthatnak az egyik faluban élő traktorosra, sőt, Ruppert Roland alpolgármesterre is.

Kun Marcell és Manninger Jenő a kommunális kistraktorral Fotó: Pezzetta Umberto

Az eszközök összértéke 12,5 millió forint, tudtuk meg a településvezetőtől, aki elmondta: a gémes padkakasza négy méterre ki tud nyúlni, így alkalmas a patak- és árokpartok, valamint a külterületi utak rendben tartására.

Az átadót követően a polgármester a tervezett óvodafelújításról egyeztetett Manninger Jenővel, aki kiemelte: Dióskál nyert már a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) a rossz állapotban lévő épület energetikai korszerűsítésére 33 millió forintot, ám belső felújítására is nagy szükség van, amire a Magyar falu programból szeretnének 6,5 millió forintos forrást nyerni. Hozzátette: az óvodaépületek rekonstrukciója fontos cél, választókerületében ezek zömét már felújították, ezért támogatja Dióskál ez irányú terveit, különösen, hogy a tagóvoda három település – Dióskál mellett Egeraracsa és Zalaszentmárton – gyermekeit fogadja, jelenleg 19 ovis jár ide. A tervek szerint még idén elindul a fejlesztés.

Emellett 33 millió forintot nyert a falu – szintén a TOPból – a polgármesteri hivatal épületének korszerűsítésére.

Manninger Jenő szólt arról is, hogy választókerülete települései jól szerepeltek a Magyar falu programban, összesen több mint 200 pályázatot nyertek, több mint 2 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb cél az eszközbeszerzés volt, de sokan pályáztak orvosirendelő- és óvodafelújításra, és számos település tervezi útjai korszerűsítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában