Frissen Zalából

2021.05.26. 11:00

Bormustrát tartottak Zalakaroson

Öt pincészet 14 nedűvel nevezett a zalakarosi bormustrára. A beérkezett tételeket tegnap a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere, dr. Brazsil József vezette testület értékelte, de az eredményre a nyári bornapokig várni kell.

Benedek Bálint

A Szent Orbán-szobrot megáldották és meglocsolták, balról: dr. Brazsil József, Novák Ferenc és dr. Háda László

Fotó: Szakony

A borbírálat előtt Novák Ferenc polgármester és dr. Háda László plébános közreműködésével borral meglocsolták és megáldották a település Szent Orbán-szobrát. A városvezető elmondta: a borosgazdák mindig figyelik Szent Orbán munkálkodását. A középkorban, ha rossz volt a termés, sáros vízzel öntözték, de ha jó nedű készülhetett, akkor borral locsolták meg a köszönet jeleként. Most – bizalmat szavazva neki – ez utóbbival hintették meg a húsz éve álló szobrot, amelynél a plébános áldást is mondott.

A Szent Orbán-szobrot megáldották és meglocsolták, balról: dr. Brazsil József, Novák Ferenc és dr. Háda László
Fotó: Szakony

Ezt követően a zalakarosi esemény résztvevői a termáltónál lévő étterem tetőteraszán sajtótájékoztatót tartottak a borversenyről. Dr. Brazsil József kiemelte: a megye bővelkedik finom borokban, ez igaz a zalakarosi vidékre is. Az elmúlt években a technológia fejlődött, az öreg szőlő helyére fiatal tőkék kerültek, melyeket szorgalmas gazdák művelnek. Kifejezetten szép nedűk készülnek a hozzáértő kezek között, ez is az előrelépést mutatja, mely ebben a térségben különösen szoros kapcsolatban van a gasztronómiával.

– Zalakaros város bora címet – a tavalyi pandémiás időszakot leszámítva – 1999 óta osztjuk ki, néhány éve pedig fehér- és vörösbor is megkapja az elismerést – vette át a szót Novák Ferenc. – A borbírálat a járványhelyzet miatt nem nyilvános, a most beérkezett 14 tételből a szakmai zsűri javaslatát a képviselő-testület hagyhatja majd jóvá. Kiváló borászatokból a legjobb tételek versenyeznek, a győztesek nevét a várhatóan július 28. és augusztus 2. közötti Zalakarosi Bornapok alkalmával ismerheti meg a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában