Frissen Zalából

2021.05.05. 11:30

Bee Bot, a méhecske alakú padlórobot is bemutatkozott a miklósfai tagóvodában

A Nagykanizsa Központi Óvoda nemrégiben a miklósfai tag­óvodában tartott szakmai napot, melyen a digitális fejlesztés előnyei kerültek a középpontba. Többek között bemutatkozott egy méhecske formájú padlórobot is.

Benedek Bálint

Az óvónők kedvvel vetették magukat a játékba, megismerni a padlórobotok működését Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

A program házigazdája, a Nagy­kanizsa Központi Óvoda intézményvezetője, dr. Né­meth­né Kovács Edit elmondta: nagyon sok innováció elindult az elmúlt öt évben, ezúttal a legújabb, vagyis a digitális lehetőségek kerültek a középpontba.

A világjárvány kapcsán megbizonyosodtak arról, hogy az informatika, a digitális eszközök és az online tér használata az óvodákban szükségessé vált. Megváltozott gondolkodási struktúrák jellemzik már a mai legkisebb gyerekeket is. Mivel eléggé sok inger éri őket, ennek a rendszerezéséhez, illetve a digitális eszközök tudatos használatához vállaltak fel a nevelőik egyfajta speciális utat.

– Az online platformok és a digitális eszközök használata az óvodákban nem jellemző gyakorlat – folytatta dr. Né­methné Kovács Edit. – Sokáig ellenálltunk, mivel úgy éreztük, egyáltalán nincs helye az intézmény falai közt. Ugya­nakkor keresni kellett azt az utat, amely mégiscsak helyes ajtót nyit az állandóan változó világhoz, amelyben a legkisebbek is benne élnek. Ez pedig a robotika lett, amelynek lényegével a szakmai napon az óvodapedagógusok megismerkedhettek. Ami a méhecske (Bee Bot) alakú padlórobotok­ról tudható: gyermekbarát, stratégiai gondolkodást fejlesztő eszközök. Az óvodában a forma és az alaplapok képanyaga alapján jól alkalmazható. Eddig a miklósfai, a kiskanizsai Pipitér és a Kossuth téri tagóvoda számára vásároltuk meg ezeket. A kitalálók és a kutatást végzők igyekeznek minden titokba beavatni a pedagógusainkat.

A szakmai továbbképzés másik fontos sarokpontja volt az „Innovakáció”, avagy barangoljunk együtt a digitális lehetőségek sűrűjében című előadás. A drávaszabolcsi Dráva Kincse Óvoda intézményvezetője, Bátkiné Mészáros Viktória a digitális technikák alkalmazásáról beszélt, melyek segíthetik az óvónők életét.

– A kollégáink korsze­rű és innovatív plusz­in­for­má­ciók­hoz juthatnak így, azt a tudást, amellyel az óvodapedagógusok rendelkeznek, jól kiegészítve. Tehát nem engedjük el a hagyományos fejlesztési területeket, viszont a robotika kitűnő új lehetőségeket kínál számukra – mondta az intézményvezető.

Az algoritmusos gondolkodás fejlesztése padlórobotok segítségével című előadást dr. Lénárd András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi oktatója, témavezetője tartotta. A szakember elmondta, bár a robotok nagyon népszerűek, trendinek számítanak, leginkább a gondolkodás fejlesztésben van nagy szerepük. Olyan új eszköz jelent meg, amely sokkal hatékonyabban elősegíti az egészen kicsi gyermekek gondolkodását, sőt, a későbbi tanulmányaik során akár a problémamegoldó képességüket is előrelendítheti.

Az óvónők kedvvel vetették magukat a játékba, megismerni a padlórobotok működését Fotó: Szakony

– Az apró robot azonnali visszajelzést ad a gyermek tevékenységéről, gondolatmenetének helyességéről – fogalmazott. – A tévedés szabadságát adja az óvodásoknak, mert ők módosíthatják a kódot, tehát azonnal ellenőrizhetik, hogy vajon jól gondolkodtak-e. Kialakul bennük az az automatizmus, hogy esetleg a tábla segítségével egyetlen probléma megoldásának akár több útja is lehet. Később segíthet a fiataloknak az iskolai eligazodásban, hiszen a harmadik osztálytól megjelenő digitális kultúra tantárgyban például téma a robotikakódolás alapjai elnevezésű tananyagmodul. Így összességében reményeink szerint időben meglesz a felépített, jól kitalált struktúrája a gondolkodásfejlesztésnek. Ez egyrészt informatikai természetű, de ami emellett rendkívül lényeges, hogy a többi tantárgy elsajátításában is hatalmas segítséget nyújthat – hallhattuk a programról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában