Frissen Zalából

2021.05.18. 11:30

A Tour de Hongrie zalai szakaszának biztosításában 60 polgárőr vett részt

Múlt csütörtökön délután Zalaszántótól Nagykanizsáig tucatnyi zalai település több ezer lakosának jelentett élményt a lakóhelyükön áthaladó 42. Tour de Hongrie.

Fincza Zsuzsa

A hévízi kereszteződésben Bóbics Zoltán, Horváth Róbert és Urbán Zoltán

Fotó: Fincza Zsuzsa

Hatvan polgárőrnek viszont az országúti kerékpáros körverseny 2. szakasza többórás, felelősségteljes munkát adott. – A nemzetközi viadal útvonalának biztosítását a rendőrség szervezte, ők osztották be a polgárőröket is – tájékoztatott Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – A Zalavár, Hévíz, Alsópáhok, Sármellék, Zalavár, Zalaszabar, Nagyrada, Garabonc, Zalakaros, Galambok, Nagyrécse, Nagykanizsa útvonalon minden kereszteződést (a legkisebb mezei út kijáratát is) lezártak, a nagyobbakban rendőrök polgárőrökkel, a kisebbekben polgárőrök önállóan posztoltak.

A kerékpáros mezőny szökevény csoportja megérkezik a Kis-Balatonhoz. Balról a polgárőrök
Fotó: Fincza Zsuzsa

– A szolgálatot teljesítő kollégáknak köszönhető, hogy a verseny útvonalára a viadal idején nem hajtott be jármű – folytatta Horváth Róbert. – A keszthelyi járásból 33, a nagykanizsaiból 22 járőr látott el több órás útvonal-biztosítási feladatokat, a versenyzőket felvezető konvojban a rendőrökkel együtt a keszthelyi és a zalaegerszegi motoros polgárőrök is ott voltak.

A hévízi kereszteződésben Bóbics Zoltán, Horváth Róbert és Urbán Zoltán
Fotó: Fincza Zsuzsa

A Zalaegerszeg–Keszthely–Hévíz–Alsópáhok körforgalomban a két rendőr mellett Urbán Zoltán, Keszthely járás koordinátora állt szolgálatban, odaérkezésünk idején már több mint egy órája.

– Nagy a rutinunk, a mostani a 14. országúti kerékpáros körverseny, amit biztosítunk – hallottuk tőle. – A hévízi egy bonyolultabb áteresztő pont, amikor majd megjelenik a „fehér zászlós” felvezető autó, lezárjuk a verseny útvonalát, arra nem hajthat fel jármű, míg Keszthely-Zalaegerszeg felé forgalomirányítással még lehet közlekedni. Amikor majd a „piros zászlós jármű” megjelenik, teljesen lezárjuk a kereszteződést.

A megyei polgárőrelnökkel és Bóbics Zoltán elnökhelyettessel útnak indulva mindent rendben találtunk, minden útkereszteződésben rendőrökkel, polgárőrrel találkoztunk. Sármelléken – ahol már a lakosság egy része is a kerítésnél kíváncsiskodott – egy kisebb bekötőútnál Szabó Péter, a helyi polgárőr-egyesület tagja még engedte közlekedni a járműveket, de ha megkapja a jelzést, ígérte, senki sem hajt ki a falu főutcájára. Attól nem félt, hogy nem fogad szót a nép, Sármelléken nagy a respektje a polgárőrségnek.

Zalaváron, a Csillag utca kijáratánál viszont a zalaapáti polgárőrök elnöke, Pordán József állt a vártán. Méghozzá éppen negyed kettő óta, vagyis éppen azóta, hogy Balatonfüredről elstartolt a mezőny. Az időpontot ugyan egy kicsit korainak tartotta, de őtfős „alakulatával” szívesen vállalta a feladatot, hiszen a zalakarosi kerékpárversenyeken már kellőképpen megedződtek. Petrik Dávid, aki nem csak az apáti „alakulat” tagja, hanem Pordán József unokája is, elárulta: ezúttal a szolgálat nem csak munka, hanem élmény is. Ő a Kis-Balatonon átvezető közút keleti leágazójában Vasas Norbert rendőr őrmesterrel, a keszthelyi kapitányság járőrével őrködött.

Míg beszélgettünk, megérkezett a parancs: teljes útlezárás, így ott ragadtunk. Vagy 20 perces várakozás után kerékpárokkal felmálházott személyautók sora jelent meg, majd berobogtak a motoros rendőrök és polgárőrök (ha valahol szabad kereszteződést találtak, biztosították) megérkezett egy 8 fős szökevény kerékpáros csapat, percekkel később elszáguldott előttünk a több mint 100 fős mezőny. Fogadok, hogy a fél szemükkel azért az eléjük táruló Kis-Balaton szépségét figyelték...

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mint-szellem-a-palackbol-rengetegen-voltak-kivancsiak-a-tour-de-hongrie-befutojara-5210602/

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/elrajtolt-a-tour-de-hongrie-masodik-szakasza-balatonfuredrol-5206858/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában