Frissen Zalából

2021.05.23. 07:00

A Segítő Szűz Mária tiszteletére tartottak szentmisét a Szent Lukács-otthonban

Hálaadó búcsúi szentmisét mutatott be az egyházmegyei fenntartású Szent Lukács-otthonban Udvardy György veszprémi érsek, a szertartás után pedig szabadtéri kiállítás nyílt, amely az intézmény lakóinak elmúlt egy éves alkotómunkájába, mindennapjaiba enged betekintést fényképek segítségével.

Péter B. Árpád

A Segítő Szűz Mária tiszteletére Udvardy György érsek mutatott be szentmisét, koncelebrált Szijártó László (balról) és Kiss László atya

A Segítő Szűz Mária tiszteletére tartott szertartás előtt Udvardy György azt mondta lapunknak, hálát adnak az orvosokért, az ápolókért, mindazokért, akik sokat tettek a gondozóotthon lakóiért, és azokért, akik egészségben átélték a pandémiát, de imádkoznak az elhunytakért és családtagjaikért is.

Udvardy György veszprémi érsek azt is mondta, a Boldogságos Szűz Máriára, a keresztények segítségére tekintenek ezen a napon, és kérik az oltalmát továbbra is. Úgy fogalmazott, a hévízi otthon vezetői és munkatársai mindent megtettek az itt lakókért, áldozatot hoztak, akár azt is, hogy heteken át bent éltek a gondozók és átszervezték a mindennapokat, hogy a rájuk bízottak semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Az elmúlt egy év fotókon. A kiállítást Udvardy György érsek és Fülöp Attila államtitkár is megnézte az egyházi fenntartású otthon udvarán

Az érsek kérdésünkre elárulta, most már jól van, a Covid miatt öt napot kórházban töltött tüdőgyulladás miatt, de orvosai sokat tettek azért, hogy ez enyhe lefolyású legyen. Udvardy György megköszönte mindazok imáját, akik lélekben vele voltak a betegágyánál.

Az ünnepi szentmise után szabadtéri kiállítás nyílt, amely fotókon mutatja be, milyen volt az otthon élete az elmúlt hónapokban. A „Kreatív karantén” országos pályázatot a szociális államtitkárság kezdeményezte. Fülöp Attila, az EMMI államtitkára arról beszélt, ezzel segíteni akarták az intézményekben élőket a bezártság feldolgozásában.

– Születtek videók, versek, művészeti alkotások – mondta el a politikus, hozzátéve: azt akarták ösztönözni, hogy a bent lakók az önkifejezésre használják az energiáikat és a lehetőségeiket. – Többségében a közösséget megjelenítő, pozitív, és nem a bizonytalanságot tükröző munkák érkeztek.

A Segítő Szűz Mária tiszteletére Udvardy György érsek mutatott be szentmisét, koncelebrált Szijártó László (balról) és Kiss László atya

Az országos pályázat végeredményét hamarosan kihirdetik.

Az ünnepségen Karácsonyné Kiss Enikő, a Szent Lukács Idősek Otthona intézményvezetője leszögezte: Szűz Mária segítsége az elmúlt egy évben is jelent volt a mindennapjaikban: az ellátottak türelmében, a munkatársak kitartásában, a hozzátartozók készségében és a társintézmények összefogásában.

– Sajnos nehézségek, veszteségek bennünket is értek, de ezek összetartásra tanítottak bennünket, és megmutatták, milyen kiszolgáltatottnak, esendőnek lenni – fogalmazott. – Igyekeztünk mindent a legjobb tudásunk szerint megoldani, de erre a helyzetre még nem voltak bevált gyakorlatok. Együtt tapostuk ki az utat, és ha kellett, tanultunk a hibáinkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában