Frissen Zalából

2021.05.19. 11:30

A Göcsej, mint érték – Közösségépítést várnak a Dombérozó programjaitól

A Göcsej olyan természetes alapokon nyugvó föld- és néprajzi régió, amely néphagyományait és kultúráját, de akár gasztronómiáját tekintve is egyedülálló. A júliusi Dombé­rozó programsorozat célja ennek hangsúlyozása, illetve széles körű bemutatása.

Gyuricza Ferenc

A Göcseji Aratónapok helyszíne hagyományosan Nova Fotó: archív/Simon Balázs

Szalay Cecília novai önkormányzati képviselő, a falu kulturális programjainak koordinátora mondta ezt annak kapcsán, hogy a község idén is csatlakozik a rendezvénysorozathoz. Úgy fogalmazott: az egykor járási székhelyként is működő településnek a térségben betöltött szerepe és kulturális öröksége miatt is szerepet kell vállalnia a Dombérozó programjaiban. És ebben az esetben nem is csak a múlt kötelez, hiszen a község ma is a Göcsej szíve és a táj­egység egyik központja.

A Göcseji Aratónapok helyszíne hagyományosan Nova Fotó: archív/Simon Balázs

– A rendezvénysorozattól közösségépítést várunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy azok a falvak, amelyek közösen alkotják a Göcsejt, mennyi értéket hordoznak magukban – mondta Szalay Cecília. – Mert az való igaz, hogy az egykor országos vásártartói joggal rendelkező, többek között pávakörös találkozókat is rendező Nova a régióközponti szerepét egy tudatos közigazgatási átszervezés során elvesztette, ám a kulturális alapjairól ettől függetlenül nem mondhat le. Erről szólnak többek között a már több mint harminc éves múltra visszatekintő Göcseji Aratónapok, amelyek a Dombérozó nyitányát jelentik, s amelyeket ez évben már olyan módon szeretnénk megújítani, hogy még inkább a hagyományokra fókuszáljon. De erről szóltak az olyan új keletű kísérletek is, mint a tavalyi országos táncháztalálkozó regionális rendezvénye, amelynek szintén a településünk adott helyet.

Szalay Cecília azt is hozzátette: a Dombérozó és a Göcseji Aratónapok szervezőit egyazon cél, a népi kultúra fenntartása, az értékmegőrzés, az értékteremtés vezérli, ezért is tudnak jól együtt dolgozni. Az aratónapok programját hamarosan véglegesítik.

A Göcseji Dombérozó népszerűsítését lapunk médiatámogatóként segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában