Frissen Zalából

2021.05.31. 09:00

900 éves jubileumot ünnepel Miháld

A település első írásos említésének 900. évfordulójára készülnek Miháldon. A napokban eldőlt, hogy a jubileumi ünnepséget augusztus 14- én, Nagyboldogasszony napját megelőző szombaton tartják.

Benedek Bálint

A testületi tagok, balról: Papp János, Gerő Sándor polgármester és Katona Péter alpolgármester már készülnek az augusztus 14-i ünnepre Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A képviselő-testület már a programtervezetet is elfogadta, e szerint a szabadtérre és a művelődési házba tervezett rendezvény látogatása ingyenes lesz, de a járványhelyzet miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Gerő Sándor polgármester elmondta: a mihald900@ mihald.hu e-mail-címen lehet jelentkezni a jelenlegi szabályok szerint egyelőre maximum 500 fősre tervezett ünnepségre.

- A mise után a település központjában Szent Mihály arkangyal, a mennyei hadak nagy vezérének és győztes harcosának fából készült szobrát áldják meg – folytatta. – Ezt követi a helytörténeti kiállítás és előadás. Hári Gábor könyvtáros többek között arról is beszél, hogy Miháld első írásos említése 1121-ből származik, amire kutatása során a mostani Veszprém megyei almádi monostor- apátság és bencés kolostor alapítólevelében bukkant rá.

A testületi tagok, balról: Papp János, Gerő Sándor polgármester és Katona Péter alpolgármester már készülnek az augusztus 14-i ünnepre Fotó: Szakony Attila

Gerő Sándor hozzátette: az esemény fővédnöke Hajnal Gabriella miniszteri biztos lesz. Várhatóan több olimpikon is képviselteti magát a rendezvényen. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász, valamint Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, illetve Rózsa György műsorvezető is eljön, közönségtalálkozót is tartanak.

- A családi programok sorában lesz még gyermekeknek és felnőtteknek színházi előadás, bemutatkoznak a miháldi óvodások, iskolások – sorolta. – Ezenkívül koncertet ad a nagykanizsai Orff Ütőegyüttes, ellátogat egy solymász, és lesz íjászbemutató is. Szeretnénk méltóképpen megemlékezni erről a kivételes születésnapról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában