Koronavírus Zalában

2021.04.29. 07:00

Szabályok, jó tanácsok gyűjteménye készült a biztonságos újranyitáshoz

Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség frissített Covid-kézikönyve, amely kifejezetten a teraszok üzemeltetői számára fogalmaz meg útmutatást, de a vendégek is okulhatnak az ajánlásból. Az MTÜ a szektor többi szereplője számára is készít majd segédanyagot, hogy segítse a biztonságos újranyitást.

Péter B. Árpád

Hévízen fegyelmezettek voltak a vendégek és a szolgáltatók is

Fotó: PBÁ

Az online elérhető és letölthető dokumentum felhívja a vendéglátók figyelmét arra, szervezzenek a személyzet számára átfogó képzést és kockázatelemzési tréninget, például azért, hogy a munkavállalók tudják, mi a teendőjük tünetek esetén. A kézikönyv szerint arra is fel kell készíteni őket, hogy ne nyúljanak az arcukhoz, kerüljék a kézfogást és a fizikai kontaktusokat.

Hévízen fegyelmezettek voltak a vendégek és a szolgáltatók is
Fotó: PBÁ

Az MTÜ azt javasolja, a teraszokon helyezzenek el kézfertőtlenítőket, hogy ahhoz a vendégek és a dolgozók is folyamatosan hozzáférjenek, s jó, ha az üzletekben virucid hatású mosó-, mosogató-, felület-fertőtlenítő és tisztítószereket használnak.

Fontos, hogy az asztalok legalább másfél méterre legyenek egymástól, s egy társaságban legfeljebb hat gyermek és felnőtt ülhessen le. Az ügynökség a várakozó vendégek szakaszos beengedését kéri és hangsúlyozza, ez esetben is tartani kell a legalább másfél méteres távolságot az egybe tartozó csoportok között. Bár ez a szabály nem új keletű, a múlt hétvége tapasztalatai alapján nem lehet eleget sulykolni a fiesztára összeverődő, lazuló publikum számára.

A kézikönyv útmutatása szerint a teraszokon vendégváltáskor mindig fertőtleníteni kell az asztalokat és a székkarfákat, mint ahogyan naponta többször a kézzel gyakran érintett felületeket, kilincseket, korlátokat, a mosdók villanykapcsolóit is. Növeli a biztonságot, ha amiből lehetséges, a vendéglátóhely egyenként csomagoltat biztosít.

Fotó: Péter B. Árpád

Az MTÜ szakmai anyaga úgy fogalmaz, a főzési alapanyagok érkezésekor és az ételek kiszállítása során ne érintkezzen a gépjárművezető és a dolgozó, s az is szempont, hogy elsősorban hőkezeléssel készíthető fogásokat tartsanak étlapjukon az éttermek, a nyers, kellően nem tisztítható alapanyagok használatát most inkább kerülni kell.

A praktikus ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az egyik ilyen, hogy eljött az egyszer használatos, papírra nyomtatott étlapok ideje, s innovatív, ha a kínálat QR-kóddal, érintésmentesen is megjeleníthető.

Mivel a vírusfertőzések átvitelében szerepe lehet a dohányzó által kilélegzett füstnek, ezért az MTÜ azt tanácsolja, a teraszokon és a kerthelyiségekben ne gyújtsanak rá a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában