ötlet

2021.04.09. 10:00

Rádiós emlékhely lehetne Csáfordon

Rádiós emlékhelyet lehetne kialakítani Zalaszentgrót csáfordi városrészében, vetette fel lapunknak eljuttatott alábbi, szerkesztett írásában Vikár Tibor tanár, helytörténész.

ZH

Csáfordon, a Vergyálomon keresztülhaladó földút mentén egy látszólag magányos villanyoszlop áll leszakadt vezetékkel. Némi terepbejárás után kiderült, hogy az oszlop nem magányos, társait az erdő rejti el a kíváncsi tekintetek elől. A környéket a növényzet teljesen benőtte, szinte lehetetlen áthatolni rajta. Viszont a sűrűből itt-ott előbukkan néhány betontuskó és vasoszlop.

Az egykori zalaszentgróti rádiósállomás maradványai ezek. A betonalapozások az antennaforgató és kikötőjének alapjai voltak. 1990 előtt élénk amatőr rádiós élet folyt Zalaszentgróton. Az 1960-80-as években országos és nemzetközi hírnevet szereztek. Évente több ezer rádióskapcsolatot létesítettek hazai és külföldi rádiósokkal. 1972-ben 35 tagja volt a klubnak, 7 egyéni és két „kollektív” állomást működtettek. Kasper György, Ipcsics Ferenc és Kubinyi József legendás alakjai voltak az amatőr rádiózásnak.

A rádiós élet megszerettetéséért Kubinyi József tanár úr rengeteget tett. Rádiósszakkör, sok verseny és nyári tábor fűződik a nevéhez. Később az általános iskola egyik tantermét tiszteletből róla nevezték el. Sajnos a tanterem rövid ideig viselte a kiváló pedagógus nevét.

Az 1990-es években a technikai fejlődés és gazdasági változások miatt lassan a múlté lett a helyi rádiósélet. A huszonyai állomás napjainkra nyomtalanul eltűnt, csak Csáford határában „állnak” még pusztuló emlékei. A városban sokan vannak, akik kapcsolódtak az amatőr rádiós mozgalomhoz. Jó lenne velük összefogva a Vergyálomban lévő területet kitisztítani, táblával megjelölni, és így egy rádiós emlékhelyet kialakítani. Zalaszentgrót újabb helytörténeti és turisztikai nevezetességgel gyarapodna. Az amatőr rádiózás helyi tárgyi emlékeit pedig egy állandó várostörténeti kiállítás keretében be lehetne mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában