Frissen Zalából

2021.04.28. 09:00

Méhlegelőt alakítottak ki Zalaszentgróton

Szombaton a zalaszentgróti halastavaknál családi pikniket szervezett az önkormányzat városmarketing-irodája „Zöld út a jövőbe” címmel. Délelőtt méhlegelőket alakítottak ki, emellett fát ültettek, szemetet szedtek.

Szabó Judit, Szalay Csaba

A gyerekek is szorgoskodtak szombaton

Fotó: Szalay Csaba

Az ötlet a német partnervárosi látogatáskor született, Germersheimben ugyanis a parkok gyepét kíméletesen kaszálják, megvárják a vadvirágok magszórását, így biztosítják a méhek és egyéb rovarok életterét, a madaraknak a táplálékot. Ezzel segítik a biológiai sokféleség fenntartását.

A gyerekek is szorgoskodtak szombaton
Fotó: Szalay Csaba

Baracskai József polgármester elmondta: kiemelt cél Zalaszentgróton a környezet és a természet védelme, a méhlegelő is ezt szolgálja. A szakemberek ajánlása alapján évente kétszer fogják kaszálni a méhlegelőt hagyományos módszerrel, kézi kaszával, a feladatot az önkormányzat saját cége, a Szentgrótért Kft. végzi el, amely vállalta a locsolást is – eleinte szükség van öntözésre a magok kikeléséhez.

A vadvirágok, miután elvirágoztak, magot érlelnek, s azokat elhullajtják, s a következő évben újra virágba borul majd a méhlegelő. A halastó mellett háromféle területen szórták el a magot a hétvégén. Olyan magkeveréket választottak, hogy minél hosszabb ideig legyenek éppen nyíló virágok, amelyek vonzzák a méheket.

Mint elhangzott, az önkormányzat nem szeretné túlzásba vinni a városban a méhlegelők kialakítását, ugyanakkor célja, hogy az ötletet és a tapasztalatokat átvegye a lakosság, s a kiskertek egy-egy részét hasonló módon beültesse.

A szombati, virágvásárral tarkított programon elültettek néhány mézelő virágú fát és bokrot is. Ezt követően a kerékpárút mentén és a halastó környékén összeszedték a szemetet.

Rövid pihenő után rovarszállót készíthettek az érdeklődők, majd kihirdették az óvodásoknak és általános iskolásoknak kiírt rajzverseny eredményét. A program zárásaként dr. Klein Ákos biológus a bagolyfajok védelmének fontosságáról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában