Frissen Zalából

2021.04.14. 13:00

Még jobban kiaknáznák a szociális szövetkezetben rejlő lehetőségeket Szalapán

Közel az északkeleti megyehatárhoz, a Zalaegerszeget Sümeggel összekötő út mellett található a 190 lakosú Szalapa. Évekkel ezelőtt a főként kaptárkeret-készítés révén ismertté vált szociális szövetkezet bemutatásakor jártunk itt. Most Czémán Imrével beszélgettünk, aki 2019-től a falu tiszteletdíjas polgármestere, főállásban tanár és igazgatóhelyettes Devecserben.

Szalay Csaba

A méhészetet Czémán Imre polgármester gondozza

Fotó: Szalay Csaba

A polgármester elmondta, hogy vele együtt öten vannak a képviselő-testületben. Szalapára is jellemző az el­öregedés, a lakosság fogyása. Egy évtizeddel ezelőtt 200 fölött volt a lélekszám, jelenleg százkilencvennél kevesebben vannak. A lakosság 60-70 százaléka időskorú. Az óvodások és iskolások létszáma körülbelül 25 fő. A kicsik és az általános iskolások Türjére, a néhány középiskolás Keszthelyre és Pécsre jár tanulni.

– Sem óvoda, sem iskola nincs már Szalapán, pedig valamikor körzeti iskola működött az 1945-ben átadott épületben – tette hozzá Czémán Imre.

A szociális szövetkezetről és a munkalehetőségekről is érdeklődtünk. Megtudtuk, hogy egy nagyobb vállalkozáson kívül főként mezőgazdasági vállalkozók tevékenykednek a településen. Közfoglalkoztatásban hat fő vesz részt, közülük egy férfi állandó foglalkoztatott, ő karbantartó, gépkezelő. A többiek a Start program keretében kisegítő mezőgazdasági munkát végeznek.

A szövetkezetnek hozzávetőleg 30 tagja van. Az alaptevékenységeik változatlanok: termelés, feldolgozás és értékesítés. A fafeldolgozást, méhkaptárkeret-gyártást tervezik újraindítani, a tökmagolaj előállításához a talaj-előkészítés megtörtént. Tavaly viszonylag nagy területen létrehoztak egy levendulást. A méhészetet 20 méhcsaláddal kezdték, jelenleg már 30 család van.

Czémán Imre
Fotó: Szalay Csaba
A méhészetet Czémán Imre polgármester gondozza
Fotó: Szalay Csaba

- A levendulából szörpöt, levendulavizet és olajat készítettünk – ismertette a polgármester. – A Start keretében létesítettünk gyümölcsöst, szilvást, dióst, és e program keretében gondozzuk a zöldterületeket. Készülünk máriatövis termesztésére is. Az értékesítést részben közvetlenül, részben viszonteladókon keresztül oldjuk meg. Lehetőség lesz interneten keresztül is vásárolni.

A Magyar falu programban két nyertes pályázatuk van, az egyik egy ingatlanvásárlás 3 millió forint értékben. Ez ahhoz kell, hogy elindítsák az olajsajtolást. A Petőfi utca teljes felújítására közel 30 millió forintot nyertek. Egy korábbi Leader-pályázatból épített játszótér projektjének pedig most történik az elszámolása.

– Idén szeretnénk pályázni az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének felújítására és akadálymentesítésére. Fontos lenne a temető kerítésének rendbehozatala és egy urnafal építése is. A lakosság elöregedése miatt szükséges lenne egy 9 személyes falubusz beszerzése, és a rendezvényeink helyén szeretnénk egy fedett részt kialakítani – sorolta a terveket Czémán Imre.

Szalapán kilenc rászorulót lát el egy helyben lakó szociá­lis gondozó. A falugondnok a szolgálat létrejötte óta végzi feladatát, jól ismeri már az ott élőket, a helybeliek igényeit. A szociális étkeztetést az óhídi és a mihályfai konyha, egymást kisegítve biztosítja.

A katolikus templom
Fotó: Szalay Csaba
A templom a hatvanas évek elején épült a falubeliek felajánlásaiból és erejével
Fotó: Szalay Csaba

A kultúrház a hivatal épületében van, a jelenleg tanfolyamot végző közművelődési referens tevékenysége három településre terjed majd ki. A jól felszerelt könyvtárat a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár gondozza

Szalapán a közbiztonság jó, a rendőrök hetente többször megfordulnak a faluban. A lakosság járvány elleni oltottsága már majdnem teljes.

A polgármester arról is beszélt, hogy sajnos nincs a faluban civil szervezet, alapítvány, amely a korábban működő nyugdíjasklub mintájára összefogná a lakosságot, előadásokat, kirándulásokat, közösségi programokat szervezne. Azt is megemlítette, hogy szívesen létesítenének kapcsolatot egy muravidéki településsel.

– Szeretnénk a falu megtartóerejét növelni. Ehhez munkahelyek kellenek, ezért szerepel a célok között a szociális szövetkezet fejlesztése. Szeretném azt is, ha a falu életében nagyobb hangsúllyal vennének részt fiatalok – említette végül Czémán Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában