Frissen Zalából

2021.04.06. 10:00

Közösen művelik Szilvágy szőlőjét

Közösségi összefogással végezték el a göcseji település lakói a nagyhegyi önkormányzati szőlőültetvény, valamint a tündérkert aktuális tavaszi munkálatait. Pénteken még kellemes tavaszi időjárás fogadta az önkénteseket, akik a délelőtt folyamán el is végezték a feladatokat.

Gyuricza Ferenc

Lelkes János metszi a szőlőt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szilvágyon évek óta együtt művelik a falubeliek az önkormányzati tulajdonban lévő szőlőt, hiszen – mint azt többen is kiemelték – ha a „hegy levét” mindannyian élvezni akarják, akkor a munkákból is illendő mindenkinek kivennie a részét. Idén a járványhelyzet azonban óvatosságra intette a szorgos csapatot, igyekeztek egymástól elkülönülve, távolabb állva dolgozni, s a feladatokat felosztani.

– A legfontosabb feladat a szőlő metszése volt – mondta Péntek Katalin polgármester, aki az ebédet biztosította a munkások számára. – Éppen időszerű volt, hiszen lassacskán itt a rügyfakadás ideje. Éppen arról beszélgettünk az imént, hogy annak idején, még a rendszerváltást megelőző időkben is április 4-én volt szokás szőlőt metszeni, mert az akkor még ünnep, így munkaszüneti nap volt, nem kellett dolgozni menni.

Lelkes János metszi a szőlőt
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A szilvágyi önkormányzat a község melletti Nagyhegyen több területtel rendelkezik. Ezek egyikén található a hagyományos telepítésű szőlőültetvény, amelynek metszése mellett a karók megerősítését is elvégezték a közösségi munka során.

Néhány birtokkal odébb a falu tündérkertjét alakították ki, amelyet tavaly tavasszal kibővítettek mintegy ötven új gyümölcsfával. A régebbi ültetésű fák közül néhány már olyannyira megerősödött, hogy metszésük ugyancsak időszerűvé vált, erre szintén sort kerítettek pénteken.

– Folyamatosan dolgoztunk a Nagyhegy tájképi és néprajzi értékmentése érdekében is – tette még hozzá a polgármester. – A boronafalú pincesor helyi védettség alá vonása már megtörtént, s az épületek felújítása érdekében szintén elindítottunk egy programot. A Teleki Alapítványhoz hat épület állagmegóvására adtunk be pályázatot, ebből kettő önkormányzati tulajdonban van, négy pedig magánszemélyeké. Ennél többre most nem volt lehetőségünk pályázni, ám szándékunkban áll a későbbiekben a többi épület megmentésére is anyagi támogatást igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában