Frissen Zalából

2021.04.21. 10:00

Kósa Ruben többféle felületen népszerűsíti a néptáncot

Ha valaki elkötelezett híve és művelője a hivatásának, minden lehetséges alkalmat, fórumot, platformot megragad arra, hogy mestersége, sőt művészete értékeit terjessze. Főleg a mostani, személyes részvételű találkozóktól, eseményektől mentes helyzetben értékelődnek fel az alternatív megoldások.

Arany Horváth Zsuzsa

Kép a Zalai Táncegyüttes Por és hamu című produkciójáról. Itt épp szatmári verbunkot táncol az együttesvezető Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Ilyen ember Kósa Ruben néptáncos táncművész, a patinás hírű Zalai Táncegyüttes ifjú vezetője, aki már egy éve bizonyítja, hogy se neki, se a társainak, köztük szerelmének nem szegi kedvét a kulturális események kényszerű szünetelése. Már tavaly is jelentkeztek tematikus, ünnepekhez igazított videofelvételekkel, amelyeket az együttes honlapján és a közösségi médiában tettek közzé. Közben folyamatosan próbálnak, néptánctanulmányi versenyfolyamatban vetélkednek a legfiatalabbak.

Kósa Ruben Fotó: Pezzetta

Az elmúlt hónapokban mondhatni, szintet lépett Kósa Ruben, amikor az egyre népszerűbb TikTok felületre is szó szerint betette a lábát.

– Tavaly novemberben kezdtem el a magyar néptánchagyományok, -értékek Napi Népi címmel való népszerűsítését, úgy, hogy a napi rendszerességű gyakorlásainkat felvettük és közzétettük, immár 65 darabból áll a kollekciónk – mondta Kósa Ruben. – Ennek a platformnak az az előnye, hogy interaktivitásra készteti az embereket. Mi közkinccsé tesszük az egyperces felvételeinket, oktatóvideóinkat a táncokról, ahhoz pedig a világ minden tájáról kapcsolódhatnak mások zenével, szöveggel, tánccal, azaz úgynevezett duetteket lehet létrehozni. Én is kapcsolódtam már amerikai zenész srác­hoz, s a mi tánclépéseink is visszaköszöntek tengerentúli, „shuffle” táncprodukcióban.

Kép a Zalai Táncegyüttes Por és hamu című produkciójáról. Itt épp
szatmári verbunkot táncol az együttesvezető Fotó: Katona Tibor

A pandémia szülte ötlet olyannyira sikeres, hogy Ruben alig fél év alatt több mint 20 ezres követőtábort szerzett magának, illetve a zalai és Kárpát-medencei néptáncnak. A videókban nemcsak egyedül, hanem szintén néptáncos párjával, Kemes Laurával is látható. A néptáncot korszerűsítő törekvéseik a TikTokon ebben a témakörben a legértékesebbek közé tartoznak, nem véletlen, hogy afféle szakmai csoporttá is alakult a szóban forgó felület, a Kárpát-medence együttesei, tagjai virtuális találkahelyévé válva. A nemzetközi érdeklődőkkel angolul zajlik a kommunikáció, s mint kiderült, mindannyian fontosnak tartják, hogy nemzetük népi hagyományai a korszerűséggel ötvözve éljenek tovább a fiatalabb nemzedékek számára. Kósa Ruben úgy érzi, számukra ez a tevékenység örömmel vállalt kötelességet jelent. Szeretnének később hosszabb videókat is készíteni, szervezik továbbá az esedékes Kárpát-medencei verbunkversenyt, amely párosok táncával bővülne idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában