Frissen Zalából

2021.04.28. 17:30

Júniusban indulhat a kiképzés a speciális tartalékos katonai szolgálatra

Sikeres a Magyar Honvédség 6+6 hónapos munkahelyteremtő programja – tavaly nyár óta több mint ezerkétszázan jelentkeztek speciális önkéntes tartalékosnak, közülük többen már szerződéses katonaként szolgálnak. A toborzóirodák továbbra is várják a jelentkezőket, a kiképzések június 1-jén kezdődhetnek.

ZH

A hat hónapos kiképzés során a katonák általános feladataival ismerkedhetnek meg a jelentkezők

Fotó: Magyar Honvédség

A speciális tartalékos katonai szolgálat elsősorban azoknak szól, akik elvesztették a munkahelyüket és biztos havi jövedelemre van szükségük. Olyan felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik vállalják a 6 hónapos kiképzést, mely során a katonák általános feladataival ismerkedhetnek meg. Erről tájékoztatta lapunkat Ferge László őrnagy, a honvédség helyi toborzóirodájának vezetője.

A hat hónapos kiképzés során a katonák általános feladataival ismerkedhetnek meg a jelentkezők
Fotó: Magyar Honvédség

Mint felidézte, a program tavaly júliusban indult, akkor közel 400-an vonultak be, ősszel pedig összesen több mint 550 fővel kezdődtek meg a kiképzések. A negyedik ütemben, idén februárban országszerte több mint 270-en írtak alá szerződést a honvédséggel. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hat hónapos kiképzésüket, ez idő alatt alapvető alaki, tereptani és harcászati ismereteket szereznek. Az illetményük bruttó 167 400 forint, amely mellé utazási költségtérítés, ruházati ellátás és napi egyszeri meleg étkezés jár. A foglalkozások heti 40 órás elfoglaltságot jelentenek. Ha valaki közben szeretne visszatérni a civil életbe, azt bármikor megteheti, de a szerződés 6 hónappal meg is hosszabbítható.

A foglalkozások heti 40 órás elfoglaltságot jelentenek

Azok, akik a kiképzés alatt úgy döntenek, hogy számukra a katonai pálya nem csupán ideiglenes, hanem hosszú távú életpálya, az átjárás az önkéntes tartalékos és szerződéses szolgálati formákra biztosított. Ez idáig közel négyszázan választották már az életre szóló karrierlehetőséget, amely nemcsak magasabb fizetéssel jár, de számos pluszjuttatásra és támogatásra is jogosultak lesznek azok, akik élnek e lehetőséggel.

A Magyar Honvédség a toborzóirodáiban vár mindenkit, és az interneten is tájékoztatja azokat, akik a haza szolgálatát választják, további információk a www. iranyasereg.hu oldalon találhatók. A következő tervezett bevonulás időpontja június 1-jén lesz, a helyszín pedig Nagykanizsa, Erdész utca.

Személyesen jelentkezni és érdeklődni megyénkben Zalaegerszegen, a Gasparich utcai toborzóirodában, valamint Nagykanizsán, az Erzsébet téri toborzóponton lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában