Frissen Zalából

2021.04.17. 06:50

Indul a jelenléti oktatás az alsósoknál – Zalai intézményekben érdeklődtünk

Míg a felső tagozatos évfolyamokban május 10-én vezetik viszsza a jelenléti oktatást, az alsósok és az óvodások számára április 19-én, hétfőn megnyitnak az oktatási- nevelési intézmények. Az előkészületekről, a várakozásokról érdeklődtünk.

Arany Gábor, Benedek Bálint, Pásztor András, Péter B. Árpád

Zalaegerszeg

Az alsó tagozatos diákok egytizede hétfőtől még nem vesz részt az általános iskolai oktatásban. Erről Csordás Róbert, a zalaegerszegi Mindszentyiskola igazgatója beszélt érdeklődésünkre. A megyeszékhelyi intézmény első négy évfolyamára 225 diák jár, közülük 24 tanuló szülője jelezte, hogy gyermekét még nem engedi iskolába. Mivel az alsó tagozatosok számára az online oktatás befejeződik, ezért ezeket a napokat esetükben hiányzásként kezelik.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt hetekben az 1-3. osztályosok közül 20- 28 diák jelent meg naponta az iskolában, mert a szülők igényelték az ügyeleti szolgáltatást. A felső tagozatra járó 240 tanuló közül eddig két 5. osztályos diák iskolai felügyeletét igényelték jövő héttől a szülők, tette hozzá. A magatartási szabályokat ismertetve elmondta, hogy februártól szigorúbb előírásokat vezettek be.

A zalaegerszegi Mindszenty-iskolában Tóthné Kocsis Mária és Kiss Rita fertőtlenít
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Igyekeznek kizárni minden veszélyforrást, eszerint a Mindszenty-iskola teljes területén kötelező a szájat, orrot eltakaró maszk viselete, ez vonatkozik a tantermekre is, annyi enyhítéssel, hogy itt az alsósok esetében csak ajánlott. Rendszeres a fertőtlenítés az intézményben, ahová érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítés, valamint a testhőmérséklet ellenőrzése is. Az oktatást pedig igyekeznek úgy megszervezni, hogy a lehető legtöbb időt töltsék a diákok a szabadban azokon a tanórákon, amelyeken ez megoldható.

Csordás Róbert elmondta, hogy az alsó tagozatos diákokkal foglalkozó 22 pedagógus közül egy átesett a fertőzésen, a többiek pedig már megkapták a védőoltásukat. Az intézmény összes munkatársa – köztük 80 pedagógus – megkapta az oltást, aki kérte. Információi szerint 12 munkatársuk esett át a Covid-fertőzésen. Végezetül az igazgató kérdésünkre kifejtette: az iskolai oktatás hatékonyabb a digitálisnál, de megérti a szülők aggályait, ezért van lehetőségük úgy dönteni, hogy még nem engedik iskolába gyermeküket.

Keszthely

A keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában úgy készültek az újranyitásra, ahogyan a tavaszi vagy a nyári szünetekben szoktak a diákok visszatérésére, vagyis takarítottak, elvégeztek kisebb karbantartásokat, emellett fokozott higiéniai intézkedéseket hoztak, így a tanulók nyugodtan érkezhetnek hétfőtől, foglalta össze Őry Gábor igazgató.

– A tavalyi tapasztalatok alapján kialakult gyakorlatot követtük a digitális tanrendben, erre ma már akár egyik napról a másikra át tudunk térni, ha ilyen kormányzati döntés születik – szögezte le a direktor. – Ugyanakkor különösen a kisebb diákoknál nagy jelentősége van a személyes jelenlétnek, a felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az alsós korosztálynál kevésbé hatékony az internetalapú oktatás, mint a felsőbb évfolyamokon. Másrészt a szülők részéről is megfogalmazódott a nyitás igénye, hiszen munka mellett egyre nehezebb megoldani az otthonlétet, a felügyeletet.

A Ranolderben érvényben maradnak a korábbi, a lezárás előtti szabályok: belépéskor a gyerekeknek fertőtleníteniük kell, és megmérik a hőmérsékletüket, szülők és látogatók pedig nem léphetnek be az iskolába. A szünetekben mindenkinek kötelező lesz maszkot viselni és távolságot tartani, utóbbit azzal is segítik, hogy a gyerekek nem egyszerre mennek például az udvarra, elkerülve a találkozásokat, a keveredést, és mivel a nagyobb diákok egyelőre nem jönnek, több vizesblokk áll rendelkezésre, így szinte minden osztály külön mosdót használhat.

Őry Gábor arról is beszélt, a Randolder pedagógusainak körében magas volt az oltási hajlandóság, lényegében csak azok nem jelentkeztek, akik a közelmúltban átestek a betegségen.

Nagykanizsa

Nagykanizsán a tankerülethez tartozó valamennyi általános iskolában megkezdődik hétfőn a jelenléti oktatás az alsó tagozatosok számára. Magyar Ferenc, a tankerületi központ igazgatója elmondta: ha a szülő nem engedi gyermekét iskolába, a hiányzás igazoltnak minősül. A felső tagozatos, 5–8. évfolyamos tanulók számára igény esetén a felügyelet továbbra is biztosított az intézményekben.

– Az intézmények teljes körű fertőtlenítése megtörtént, a digitális munkarend előtti járványügyi szabályok továbbra is érvényesek maradnak, azaz oda kell figyelni a távolságtartásra, a diákok reggelente testhőmérséklet-mérésen esnek át, folyamatos a fertőtlenítés, és a szellőztetés is gyakoribb lesz a szokásosnál – hangsúlyozta Magyar Ferenc.

Böszörményi Géza, a nagykanizsai piarista iskola igazgatója egyelőre az üres tanteremben, ahova többféle kézfertőtlenítőt helyeztek ki Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Nagykanizsán a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda hétfőn ugyancsak várja az óvodásait, illetve az alsó tagozatos diákjait, közel 300 gyermek folytatja újra élőben a tanulást. Ámonné Csizmadia Hedvig, az alsó tagozat munkaközösség-vezetője elmondta: kollégáival együtt nagy örömmel látnak neki újra az iskolában folytatandó munkának. Információjuk szerint a többség elengedi iskolába a csemetéjét, s a családok nagyon várják a kezdést.

– A tavaszi szünet nálunk mindig a nagytakarításról szólt – mondta Böszörményi Géza piarista szerzetes, az intézmény igazgatója. – A hosszú digitális oktatás alatt erre most több idő jutott. Teljes fertőtlenítést végeztünk, a tantermeket alaposan kitakarították a kollégák, a függönyöket kimosták. Minden osztályba többféle kézfertőtlenítőt helyeztünk ki. A korábbi szabályok, mint a reggeli testhőmérséklet-mérés, megmaradnak, és a szülők továbbra sem jöhetnek be az épületbe. Az iskola teljes területén az arcmaszk viselését javasoljuk, a tanórákon is, a szünetekben pedig kötelezővé tettük. Új irányelv, hogy a testnevelésórák kizárólag a szabadban tarthatók meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában