Frissen Zalából

2021.04.16. 06:50

Hamarosan kiülhetünk! Mutatjuk, hogyan készülnek a zalai vállalkozók a nyitásra

Ha meglesz a 3,5 millió beoltott, kinyithatnak a vendéglátóegységek teraszai. Körképünkben arról írunk, hogyan készülnek a vállalkozók Zalában.

Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc, Péter B. Árpád

Már a jövő heti nyitásra készülnek a hévízi kávézóban. Kulcsár Bence (balról) és Karádi Szabolcs a teraszon próbálja ki, hogyan lehet biztonságos távolságban elhelyezni az asztalokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Hévíz

A terasznyitást a hévízi vendéglátók is nagyon várták már, bár a város speciális helyzetéből adódóan nem lesz akkora hatása, mint más településeken – sommázta véleményét Karádi Szabolcs, a Macchiato Caffe tulajdonosa. Érzékelhető forgalomnövekedés csak azután várható, hogy kinyit a Tófürdő és a szállodák ismét fogadhatnak vendégeket, vagyis újraindul a turizmus.

- Ez már eredmény, örülünk neki, de itt Hévízen picit lassabb folyamat lesz a szektor újraépülése – folytatta a szakember. – A hétvégékben azonban mi is reménykedhetünk, amikor a környékbeli településekről érkező kirándulók, vásárlók beülnek majd egy jó sütire, kávéra.

Már a jövő heti nyitásra készülnek a hévízi kávézóban. Kulcsár Bence (balról) és Karádi Szabolcs a teraszon próbálja ki, hogyan lehet biztonságos távolságban elhelyezni az asztalokat
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Karádi Szabolcs azt mondta, a részleges nyitás az ágazat egészében átlagosan 20-30 százalékos pluszforgalmat generál az elviteles kiszolgáláshoz képest, de ez még mindig kevés a profittermeléshez, jó esetben finanszírozza a dolgozók bérét és a rezsiköltséget, azonban „a nulláról nagyon nehéz lesz elrugaszkodni Hévízen”. Úgy vélte, a vendéglátóhelyek nagy gyakorlatra tettek szert a biztonsági előírások betartásában, így e téren minden rendben lesz, és a vendégek is elfogadják a szabályokat.

Nagykanizsa

– A terasznyitás élményét az első randinál érzett izgatottsághoz hasonlítanám – mondta Gráczki Ákos, a nagykanizsai KNYSA étterem üzletvezetője. – Nemcsak a vendéglátó szektor „aludt” az elmúlt fél évben, hanem a vendégek is. Több időnek kell eltelnie, hogy visszatérjenek hozzánk. Alapvetően a 3,5 millió beoltotthoz időzítik a nyitást, amit szerény számításaink szerint a jövő hét végére érhetünk el. A koráb­biakhoz hasonlóan valószínűleg most is kérik majd a megfelelő védőtávolság betartását, de a részletszabályok még nem láttak napvilágot. Ideális esetben 70 vendéget lehetne leültetni kint, de jó, ha negyvenet lehet ebben a szituációban. Nagyban befolyásolja majd a forgalmat a manapság oly hektikus időjárás is, hiszen senki nem szeretne megfagyni a teraszon. Egyelőre a várható nyitásra sem ígérnek a mostaninál melegebbet.

Hozzátette: az elmúlt időszakban mindegyik dolgozót megtartották, szerencsére nem kellett senkit elküldeniük. A koronavírus-járvány miatt bevezetett kiszállítások terén sokat tanultak, a rendszer kiforrta magát, egyre többen rendelnek tőlük.

Hegyi Barnabás rendbe tette az apró terasz bútorait. A vendégeknek már nem kell sokat várniuk a nyitásra Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Csak dolgozni szeretnék – mondta a kanizsai Kóbor-Ló presszó tulajdonosa, Hegyi Barnabás. – A vendégköröm szinte minden tagjához személyes ismeretség fűz, a találkozásunkkor sztorikat mesélnek, jól érzik magukat. Nem akartam őket csak a küszöbön kiszolgálni, inkább zárva tartottam. Üzletileg nyilván nem érte meg, de átvészeltem. Most itt a lehetőség, hogy az oltás felvételével egyre közelebb kerülhessünk a teljes nyitáshoz, s megszabaduljunk ettől az alattomos vírustól.

Hegyi Barnabás, valamint szűkebb és tágabb rokonsága is megkapta már mindkét oltását, s a vakcina elfogadására biztatja az ismerőseit is. Jól tudja, hogy még mindig eléggé sokan szkeptikusan állnak az oltáshoz, pedig nem kellene, hiszen a szakemberek véleménye szerint biztonságos.

– Miniterasszal rendelkezünk, melyre mindössze három asztalt rakhatok ki – mondta. – Ha az emberek tudatosabban gondolkoznak, akkor talán újabb félmillió beoltottal később már a belső terekben is fogadhatok vendégeket.

Zalabaksa

– Stresszesen várjuk az újranyitást, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy a vendéglátószakmát nem lehet ott folytatni, ahol tavaly március­ban abbahagytuk – mondja a zalabaksai Betyártanya étterem vezetője, Kulcsárné Horváth Lívia. – Túl sok idő telt el, s az emberek hozzáállása is megváltozott, az óvatosság most mindent felülír. Nem gondolnám, hogy egy esetleges terasznyitást követően rögtön mindenki étterembe akarna menni. Az időjárás most kevésbé kedvez a teraszok megnyitásának, de a járványügyi adatok sem biztatóak.

Kulcsárné Horváth Lívia hozzáteszi, mindezek ellenére természetesen ők is várják az újranyitás lehetőségét – még akkor is, ha az csak részleges lesz –, hiszen eddig csupán elvitelre főzhettek. A zalabaksai étterem harminc fő befogadására alkalmas terasszal és kerthelyiséggel rendelkezik, ha netán olyan területalapú létszámkorlátozást írnának elő, mint amilyet a kereskedelmi egységekre szabtak, akkor a parkolójuk átrendezésével tudják a kerthelyiséget tovább bővíteni. Ez nemcsak a helyi vendégek miatt lenne fontos, hanem a nyári átmenő forgalom miatt is. Az északról, elsősorban Lengyelországból, Csehországból vagy Szlovákiából a 86-os úton az Adriai-tengerpart felé tartó turisták ugyanis szívesen állnak meg náluk egy-egy frissítőre, ebédre vagy vacsorára, „normál szezonban” hetente akár több tucat ilyen vendéggel is számolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában