Frissen Zalából

2021.04.09. 10:00

Balatoni rózsát visznek Üzbegisztánba

A helyi burgonyakutatási intézet kezdeményezésére és szakmai kapcsolatai alapján jött létre a napokban az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ. Az együttműködés példázza: nemzetközi szinten is elismert a magyar – és ezen belül a Keszthelyen nemesített – burgonya.

Keszey Ágnes

Sanjar Adilov, a Taskenti Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője és dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi burgonyakutató központ vezetője munkavacsorán

Fotó: Máthé László

Március 30-án nyitották meg Taskentben az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot, mely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Burgonyakutató Állomásának szakmai kapcsolataira alapozva jött létre.

– Nemzetközi szinten elismert a magyar burgonyanemesítés – mondta dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi állomás vezetője. – Korábban mi tettünk üzbég partnereink felé együttműködési ajánlatokat, melyekre nagyon fogékonyak voltak. És az ötlet mellé állt a kormányzat is, így a két ország legmagasabb szintű együttműködése révén nyílhatott meg most az új intézmény.

Sanjar Adilov, a Taskenti Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője és dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi burgonyakutató központ vezetője munkavacsorán
Fotó: Máthé László

Az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot Shavkat Mirziyoyev, Üzbegisztán elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök adta át. A kormányfőt Szijjártó Péter és Nagy István miniszterek is elkísérték a megnyitóra. A hazai egyetemet dr. Gyuricza Csaba professzor, megbízott rektor és dr. Polgár Zsolt képviselte.

– A program célja, hogy kidolgozzuk a vetőburgonya szaporításának lehetőségét az ő viszonyaik közt, a keszthelyi fajtákra alapozva – részletezte dr. Polgár Zsolt. – Üzbegisztánban nincsen jelentős vetőburgonya-szaporítás, elsősorban Hollandiából vásárolnak vetőburgonyát az étkezési burgonya-termesztéshez. Ez hosszú távon nem gazdaságos. A népesség gyorsan növekszik, az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása nagyon fontos. A burgonya náluk is meghatározó az étkezésben.

A földterület és a szakmai tapasztalat is adott a burgonyatermesztéshez a közép-ázsiai országban, de utóbbi fejlesztésében is részt vesznek a keszthelyi szakemberek. Kezdetben a magyar fajtákat szaporítják, és előállítják a vetőburgonyát. Arany Chipke, Balatoni rózsa, Balatoni sárga, Botond, Démon, White Lady került Üzbegisztánba. Az első vetés már meg is történt. Indul a nemesítés is, de évtizedes folyamat, míg létrejönnek az új fajták.

A központ infrastruktúráját és működésének finanszírozását Üzbegisztán, a vetőburgonyát és a szaktudást pedig a MATE biztosítja. Az együttműködés keretében a magyar egyetem mezőgazdasági oktatásban részt vevő üzbég hallgatókat, kutatókat és professzorokat is fogad, illetve képez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában