Frissen Zalából

2021.04.14. 11:30

A Principális-csatorna vízkárelhárítási terve is elkészül

Nagykanizsa és több kistelepülés is kapott támogatást olyan előkészítő, tervezői munkákra, melyek fizikai megvalósítása a 2021–2027 közötti időszakban történhet meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – jelentette be a minap tartott sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Pásztor András

Cseresnyés Péter: Fontos a Principális gátrendszerének megerősítése és a mederrendezés

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter elmondta: Nagykanizsa közel 19 millió forintot kapott a Principális-­csatorna vízkárelhárítási tervének kidolgozására, valamint csapadékvíz-elvezetési tervek elkészítésére.

– Talán nem kell részletezni, mennyire fontos a Principális-csatorna gátrendszerének megerősítése, illetve a mederrendezés – mondta a képviselő, aki emlékeztetett: 2010-ben és 2014-ben is homokzsákok ezreivel kellett védekezni az árvíz ellen, hogy megóvják a közeli lakóépületeket. – Később sikerült is forrást találni a csatorna medertisztítására, ugyanakkor átfogó terv nem készült arra vonatkozólag, miként lehet biztonságossá tenni a területet. A vízkárelhárítási terv ezt a hiányt pótolja majd, s nyilván a dokumentumban leírtak gyakorlati megvalósításához is szükség lesz a későbbiekben pályázati forrásra.

Cseresnyés Péter: Fontos a Principális gátrendszerének megerősítése és a mederrendezés
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Cseresnyés Péter több, a körzetéhez tartozó kistelepülésről is szólt, melyek szintén forráshoz jutottak, hogy utak és épületek felújításához szükséges tervdokumentációt készíthessenek.

– Becsehely a Sormást és Letenyét összekötő kerék­párút belterületi szakaszának tervezésére kapott forrást, Galambok a korszerűtlen óvoda épületét szeretné felújítani, s az ehhez szükséges tervek elkészítéséhez kapott pénzt – sorolta Cseresnyés Péter. – Gutorfölde szintén az óvoda korszerűsítésének tervezését kezdheti el, míg Murakeresztúr az óvoda és a bölcsőde felújítási terveit finanszírozhatja a támogatásból. Nagyrécsén a polgármesteri hivatalnak is helyet adó önkormányzati épület teljes energetikai korszerűsítését készíthetik elő, Pákán szintén az önkormányzati épület energetikai korszerűsítését szeretnék megvalósítani.

Cseresnyés Péter arról is tájékoztatást adott, hogy az említett kistelepülések közel 46 millió forintot kaptak a tervek elkészítéséhez, ami jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy a következő pénzügyi ciklusban a kivitelezéshez is megfelelő pályázati forrást nyerjenek a beruházásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában