Frissen Zalából

2021.04.29. 10:20

A Nagykanizsai Tankerületi Központ területén 10 intézményben van iskolaőr

Sajnálatos, hogy szükség van az iskolaőrökre – ám ezért nem annyira a gyerekek a hibásak. Így vélekedik egy szülő.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Havasi Balázs Ferenc iskolaőr és Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója egyeztet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Országosan tavaly ősszel vezették be az iskolaőri rendszert azzal a céllal, hogy az oktatási intézményekben kevesebb legyen a konfliktus. A rendszer fogadtatása vegyes volt – s a helyzet azóta sem változott. Ugyanis az iskolaőrök bizony, nemcsak a gyermekeket fegyelmezik, hanem az iskolai szabályokat be nem tartó szülőknek is szólnak, amit nem vesz mindenki jó néven, sőt.

Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója kérdésünkre elmondta: a központ fenntartásában működő intézmények közül jelenleg tízben teljesítenek szolgálatot iskolaőrök. Munkáltatójuk a rendőrség, feladatuk pedig hogy biztosítsák az iskolákban dolgozók zavartalan feladatellátását, a tanulók biztonságát és az intézmény rendjét. A házirend betartatása mellett meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést, illetve megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát.

Képünkön Havasi Balázs Ferenc iskolaőr és Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója egyeztet Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Az intézmények mindegyike pozitív tapasztalatokról számolt be, az iskolaőrök munkáját együttműködés, segítőkészség jellemzi. Beilleszkedésük intézményeink életébe sikeres volt. A felmerülő igények alapján természetesen folyamatosan van lehetőség bekapcsolódni a programba, iskolaőr csak olyan helyen áll szolgálatba, ahol azt az intézmény kéri – tudtuk meg Magyar Ferenctől.

- Értesültünk a lehetőségről, s több ok is szerepet játszott abban, hogy úgy döntöttünk, mi is kérünk iskolaőrt – bocsátotta előre Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója. – Az egyik ilyen az iskola környezetében tapasztalható közlekedési helyzet, amely mára kritikussá vált. A jelentős autós- és gyalogos forgalom számos balesetveszélyes szituációt eredményez. Szeretnénk, ha az iskolaőr jelenléte erre is megoldást jelentene. A másik ok: normál (azaz nem pandémiás) időszakban vannak olyan rendezvényeink (például a farsangi bál, vagy a Mikulás-bál), melyre kívülről is érkeznek gyerekek, s hoznak be magukkal alkoholt, cigarettát. Ezt is jó volna megelőzni.

Laska Csabáné, az egyik szülő úgy véli: sajnos, az iskolaőrökre szükség van, ami azonban nem a gyerekek hibája.

- Körülbelül 8-10 évvel ezelőtt valami félrecsúszott a szülői nevelés terén – szögezte le Laska Csabáné. – Mára szinte a gyerekek lettek a családok irányítói, „kiskirályai”, tisztelet a kivételnek. A szülőknek nincs idejük arra, hogy tiszteletet tanítsanak, és sajnos, sokszor példát sem tudnak mutatni. Éppen ezért a gyerekek az iskolában sem tisztelnek senkit, a tanár tekintélye nulla, a társakkal pedig erőszakos csatákat vívnak. Az iskolaőr kicsit talán megrettenti őket és visszaszorul az erőszak – legalább az iskola falain belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában