Frissen Zalából

2021.04.12. 09:00

A belterületi vízelvezetés érdekében munkálkodtak Lendvajakabfán

A decemberi árkoltatást követően újabb fontos lépést tett a község önkormányzata a belterületi vízelvezetés megoldása érdekében. Ezúttal a település teljes hosszában a kapubejárók hídgyűrűit mosták át.

Gyuricza Ferenc

A magyarszombatfai tűzoltók mossák át az egyik átereszt. A fecskendővel Jankovics László, a tűzoltóautónál Cseke József

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatokat a magyarszombatfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai végezték, s a településen sikerült is megtisztítani a lerakódott hordaléktól a hídgyűrűk zömét. Vannak azonban olyan pontok a faluban, ahol a hídgyűrűk már korábban beszakadtak, vagy további előkészítő földmunkákra lesz szükség, ide még viszsza kell térniük a tűzoltóknak, s az út alatti átereszek kitisztítása is a közeljövő feladata, ezt várhatóan a jövő héten végzik el a közútkezelő munkatársai. Egri Éva polgármester ennek ellenére elégedetten beszélt a szombati munkavégzésről, úgy fogalmazott: hosszú évek óta fennálló probléma megoldása érdekében sikerült ismét egy fontos lépéssel előbbre jutniuk.

- Lendvajakabfán a belterületi vízelvezetés problémája régóta fennáll – magyarázta a polgármester. – Ezért döntöttünk úgy még tavaly, hogy önerős beruházásként a falu teljes területén, azaz 890 m hosszan kiárkoltatunk, ez decemberben meg is történt. A kapubejárók alatti hídgyűrűk átmosatását azonban akkor az időjárás nem tette lehetővé, így az mostanra maradt. A magyarszombatfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vállalták a munkát, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen saját magunk ezt nem tudtuk volna megoldani.

A magyarszombatfai tűzoltók mossák át az egyik átereszt. A fecskendővel Jankovics László, a tűzoltóautónál Cseke József Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A munkálatokat irányító Jankovics László érdeklődésünkre elmondta: nemcsak Lendvajakabfán, más településeken is jellemző, hogy a hídgyűrűk, átereszek feltelnek hordalékkal, így a csapadékvíz nem tud lefolyni. Ennek leggyakoribb oka, hogy az árkokban végzett fűnyírás után az ingatlantulajdonosok nem gyűjtik össze a levágott növényzetet, így az leülepszik a csövekben, s megköti a hordalékot. Rengeteg helyen találkoztak már azzal, hogy nemcsak a hídgyűrűk, átereszek alján maradt egy kevés hordalék, hanem félig, vagy akár közel teljes egészében eltömítette azt. Ennek kimosatása már csak nagy nyomású vízsugárral végezhető, a négy barral működő tűzoltófecskendők például alkalmasak erre a munkára.

- Nemcsak az átmosatást végeztetjük el, hanem azoknak az ingatlantulajdonosoknak is segítünk, akik új kapubejárókat szeretnének lerakatni – magyarázta tovább Egri Éva. – Ennek a közútkezelő felé van egy engedélyeztetési folyamata, aminek végigvitelében szívesen közreműködünk, s abban is segítünk, hogy árajánlatot kérünk az anyagköltségre vagy a munkálatokra, hiszen azt gondoljuk, ha egyszerre nagyobb mennyiségű megrendeléssel állunk elő, úgy kedvezőbb árat tudunk kialkudni.

A polgármester hozzátette: a közútkezelő Lenti mérnöksége ezzel párhuzamosan kátyúzást végez a faluban és a bevezetőúton, ennek köszönhetően jelentősen javulnak a közlekedés feltételei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában