kommunizmus áldozatainak emléknapja

2021.03.22. 10:00

Zalai történészek, zalai történések az emléknapon

Zalai, keszthelyi és országos eseményekről tájékozódhattak nemrégiben a keszthelyi televízió nézői, amikor a stúdióban három zalai történész tekintette át az 1945 utáni hazai politikai átalakulást a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Arany Horváth Zsuzsa

Erős Krisztina, Tar Ferenc és dr. Káli Csaba, a televíziós beszélgetés résztvevői Fotó: ZH

A felvétel elérhető a videómegosztón, itt a beszélgetés megyei közérdeklődésre számot tartó elemeit foglaljuk össze.

Az eszmecserét a televízió felkérésére Tar Ferenc történész, helytörténész, a hévízi Bibó-gimnázium nyugalmazott történelemtanára vezette, aki elsőként dr. Káli Csabát, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára igazgatóhelyettesét, a korszak szakértőjét arról kérdezte, Magyarországon miért február 25. a kommunizmus áldoza­tainak emléknapja. A válaszból megtudhattuk, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatta le az országban lévő szovjet hadsereg hatósága Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKgP) vezetőjét, államellenes összeesküvés vádjával. A kommunista párttal és az oroszokkal nem kooperáló pártelnök előzőleg részt vett azokon a magánlakásokban folytatott beszélgetéseken, amely a szovjetek lehetséges kiűzéséről szólt. A résztvevőket a későbbi „magyar közösség” per során üldözték, Kovács Bélát pedig a Szovjetunióba hurcolták. Túlélve a börtönt, 1955-ben jutott haza, 1956-ban még részt vett a forradalom eseményeiben. (A FKgP Zalában 1945-ben 75 százalékra nyerte a választásokat, a kereszténydemokrata elveket képviselő Demokrata Néppárt pedig még 1947-ben is 61 százalékot szerzett. Zala, de még a zalai kommunisták pechje volt, hogy Rákosi 1947-től zalai országgyűlési képviselői mandátummal élt, így túlzottan is „idefigyelt”.)

– Jellemző a viszonyokra, hogy a szovjetek tartóztatják le, nem a magyar hatóságok, ami rávilágít a megszállás lényegére – mondta dr. Káli Csaba, hozzátéve, a letartóztatás jelképezi azt, ami a magyar társadalommal szemben azokban az években végbement.

A beszélgetőtársak szóltak arról is, hogy az orosz gulagra, hadifogolytáborokba elhurcolt mintegy 800 ezer ember mellett áldozatnak tekinthetőek mindazok a civilek, akik itthon szenvedtek el erőszakot, jog-, tulajdon- és vagyonfosztást, kitelepítést, a tanulási jogtól való elzárást. Zalában a háború végén viszonylag kevés a polgári halálos áldozat, ez csak annak köszönhető, hogy két hét alatt átvonult a front. A nők helyzetéről azért tudunk keveset, mert az abúzusokról az érintettek sem beszéltek. (E témában jelent meg Pethő Andrea Elmondani az elmondhatatlant című kötete.)

Erős Krisztina, Tar Ferenc és dr. Káli Csaba, a televíziós beszélgetés résztvevői Fotó: ZH

– A földosztást magát nevezhetjük földfosztásnak, hiszen ahhoz, hogy valaki kapjon, másoktól, vettek el földeket – fejtette ki álláspontját Káli Csaba. Igaz, néhány év múlva a szintén erőszakos kollektivizálás tulajdonképpen vissza is vette a kiosztott földeket. Zalai adatok előtárásakor hangzott el, hogy a megyében kezdetben csekély eredményű volt a téeszesítés, 1956-ig a mezőgazdasági gazdálkodóknak mindössze 25 százaléka lépett be.

Arra a moderátori kérdésre, hogy az 1945–1948 közti időszak tekinthető-e demokratikus közjátéknak a kommunista egyeduralom előtt, Káli Csaba határozottan nemmel válaszolt. Indoklásában je­lezte, a többpártrendszert kezdettől fogva a leépítés orosz és kommunista szándéka övezte.

Az egyházakat ért atrocitásokról, az iskolák államosí­tását kísérő propagandáról Erős Krisztinát, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum történész-­muzeológusát faggatta Tar Ferenc. Megtudhattuk, több lépésben, belülről és kívülről is bomlasztották az egyházakat: betiltották a gyógyító rendek működését a kórházakban, majd a tanító rendekét az iskolákban, az újságok szívós propagandát fejtettek ki ellenük.

– Rendelkezünk adatokkal a zalai „Pócspetri” típusú esetről. Bagodban litánia után a párttitkár agitált a papok ellen, a teremben elment a villany, lökdösődés támadt a sötétben, ezt provokációnak vették, hat főt kínoztak meg az ÁVO zalaegerszegi helyiségében, Varga István bagodi plébános Szombathelyre szállítása közben tudott elszökni, s távozni az országból – idézte a történteket Erős Krisztina.

Ugyanő beszélt a határsávban élők megpróbáltatásairól, ami azután súlyosbodott, hogy Jugoszlávia és a Szovjetunió viszonya megromlott.

A hátrányos megkülönböztetés a rendszerkritikusokat évtizedekig kísérte, nem kaptak útlevelet, telefont, romlott a munkahelyi előmenetelük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában