bezárták a kapukat

2021.03.09. 07:00

Visszaköltöztek az online térbe a református és evangélikus istentiszteletek

Két hétre bezárták kapuikat a református és evangélikus templomok, ezzel reagálták a kormányzat által még a múlt héten elrendelt s hétfőn életbe is lépett szigorításokra.

Gyuricza Ferenc

Mint arról szombati lapszámunkban már szóltunk, a katolikus egyház – a hívektől és a papságtól még fokozottabb odafigyelést kérve ugyan, de – továbbra is nyitva tartja templomait, addig a református egyház zsinatának elnökségi tanácsa és az evangélikus egyház püspöki tanácsa is a zárás és az online térbe költözés mellett döntött. A reformátusoknál március 26-ig minden személyes jelenléttel járó istentiszteletet, gyülekezeti alkalmat és egyéb összejövetelt szüneteltetnek, s egyben azt is javasolják a gyülekezeteiknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsák a kapcsolatot a hívekkel.

Az evangélikus egyház püspöki tanácsa múlt hét pénteken kiadott ajánlásában azt fogalmazta meg a gyülekezetek felé, hogy virágvasárnapig, azaz március 28-ig egyáltalán ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, mint ahogy a hétközi gyülekezeti alkalmak felfüggesztését is kérték. Az elmúlt hét végére azonban még nem vonatkozott ez a szigorítás, így Pusztaszentlászlón például vasárnap még személyes jelenlét mellett került sor az istentiszteletre. Az evangélikus püspökök az ajánlás mellett az oltási regisztrációra, valamint magának az oltásnak a kérésére is biztatták a híveiket.

A nagyhétre vonatkozó, illetve a húsvétkor esedékes istentiszteletek rendjéről mindkét egyháznál később döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában