Koronavírus Zalában

2021.03.13. 15:30

Van érdeklődés a külföldi utak iránt, de még sok a bizonytalanság

A pandémia előtt megszokott volt, hogy az emberek hónapokkal előbb lefoglalják a nyaralásukat, különösen, ha külföldön pihennének. Már tavaly sem alakult egyszerűen az utaztatással foglalkozó irodák élete, ám a vírus idén tavasszal újabb kihívások elé állítja őket.

Németh Lilla

Forrás: Shutterstock

Kirándulások itthon és külföldön

A főként autóbuszos kirándulásokkal foglalkozó Eni Travel Agency tulajdonosa, Etl Enikő a nehézségek ellenére optimistán tekint előre. Úgy véli, a járvány lecsengésével újra megnőhet az érdeklődés a szervezett utak iránt, mert az emberekben egyre jobban felerősödik az utazás iránti vágy.

– Reménykedem abban, hogy június közepétől elindíthatjuk a külföldi kirándulásokat, terveink szerint egy horvátországi, Közép-Dalmáciai körúttal nyitnánk meg a sort. Az idei évben nemcsak az északi településeket (Opatija, Crikvenica) céloznánk meg, hanem több alkalommal Trogir, Split környékét is. Továbbá tervezünk kirándulásokat Olaszországba, Szlovéniába, Ausztriába, Csehországba és Svájcba. Természetesen belföldre is várhatók utazások, ezeket már április végétől szeretnénk megkezdeni. Amíg a teljes átoltottság nem történik meg, addig a belföldi desztinációkat fogják vendégeink előnyben részesíteni.

A programok tekintetében többféle alternatívát dolgoztak ki. Amíg a múzeumok nem nyitnak, elsősorban kinti programokat, például túrázást szerveznek, majd az enyhítéseknek megfelelően bővítik a kínálatot.

- Érezhető az embereken a bátortalanság, de rugalmasak vagyunk a foglalásban és a visszamondási feltételeink is nagyon kedvezőek. Most még igénybe vehetők az előfoglalási kedvezmények is – tette hozzá.

Családi nyaralások az ország határain túl

A zalaegerszegi Domino Travelnél már a karácsony előtt elindult az érdeklődés a külföldi országok iránt – avatta be portálunkat Szekeres Tünde. Az iroda ügyvezetője bízik benne, hogy a nyárra ismét javulni fog a helyzet.

– Foglalások vannak, viszont az úticélok valamelyest változtak. Előtérbe kerültek a Magyarországhoz közeli nyaralóhelyek: a családok előszeretettel választják például Horvátországot, Olaszországot vagy Ausztriát, ahova akár autóval is eljuthatnak. Repülős utaknál szintén inkább Európán belül gondolkodnak, így például Spanyolországban vagy Görögországban. Bár az árak most kedvezőbbek, jelenleg még nagy a bizonytalanság, sokan emiatt megvárják, amíg többet lehet tudni a nyári időszakról.

Az utazásszervezők ugyanakkor igyekeznek rugalmas lemondási feltételeket, kockázatmentes foglalást biztosítani az utasoknak. Ilyenkor nincs rizikó az ügyfél részéről, mert ha a vállalt időkereten belül visszalépés történik, megtérítik számára a teljes befizetett összeget – tudtuk meg. Akinek az előző évről maradt utalványa, a meghatározott időszakban beválthatja az idei nyaralásra, de sokan éltek a korábbi időpont átmódosításával is.

A szakember mindenkinek azt tanácsolja, hogy a folyamatosan változó beutazási szabályok miatt döntés előtt tájékozódjon az adott országra vonatkozó információkról. Ebben remek segítséget adhat a Konzuli Szolgálat honlapja, amely ide kattintva érhető el.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában