Történetek a pszichiátertől

2021.03.12. 17:30

Túl erősen nyomult, csak a vér látványa tette helyre

Ön is érezte már, hogy legszívesebben tányérokat vágna a földhöz, vagy üvöltene a kocsija előtt minden ok nélkül harminccal cammogó autó sofőrjével? Széttépné az iratait az irodában, kihajítaná az ablakon a tévét? Mielőtt elszabadulnának az indulatai, nyilván be tudja húzni a féket, lehiggad, nem csapkod, nem ordít, nem üti ököllel a főnöke asztalát, és nem rúg bele a kutyájába. Dr. Gedeon Zoltán keszthelyi neurológus, pszichiáter, pszichoterapeuta – akinek pszichiátriai és pszichológiai problémákat elemző írásait rendszeresen közzétesszük – ezúttal egy olyan emberről írt, aki látszólag rendben van, de fortyogó dühe egyszer csak utat tör magának. Ha ráismernek, tévednek: a történetek főhősei kitalált személyek, de vannak körülöttünk hasonló személyiségű, gondolkodású, viselkedésű emberek, és az ebből fakadó nehézségekkel a rendelőjében is gyakran találkozik a főorvos.

Szabó Judit

Forrás: illusztráció

Fotó: Shutterstock

Zsombor apja ügyvéd, anyja közgazdász volt. Egyetlen fiuk, szerették. A fiú nem tűnt ki semmiben sem pozitív, sem negatív értelemben. Sem buta, sem ügyetlen, sem tehetséges nem volt. Viszonylag jól teljesített, sokat kapott otthonról. Minden nyáron utazott a család, mivel jól ment, hát messzire. Ha Jordániába mentek, a Közel-Keletről, ha Peruba, az inka kultúráról, ha Odesszába, a szocializmusról mesélt az apja. Nem kényeztették el, nem kapott különleges dolgokat születésnapjára, de amit szeretett volna, és megtehették, megvették neki. Zsombor nem volt hisztis gyerek, mégis, ha sírni kezdett valamiért, megkapta. Senki nem ért rá a nyavalygását hallgatni, idegesítő is volt, meg aztán nem is kért nagy dolgokat. Egy fagyi, egy focilabda, miért ne? A továbbtanulás nem sikerült, nem vették fel a jogi karra, beállt hát apja irodájába. Fénymásolt, postára ment, adatot rögzített. Az volt a koncepció, hogy így lesz ideje tanulni. Idő volt, csak motiváció nem. Inkább otthon netezett, hétvégén a haverjaival lógott.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

– Átveszem apám irodáját, és csak a menő ügyfeleket tartom meg. Azok hozzák a többit.

– Előbb le kéne diplomáznod, nem?

– Előtte meg be kellene jutnod az egyetemre – akadékoskodtak a srácok.

– Miért, ti jártok valahova? Nem kell bejutni feltétlenül. Nem én leszek a jogász, én az iroda tulajdonosaként csak kapcsolatot építek. A melót elvégzik az alkalmazottak.

Így festett Zsombor jövőképe, de a haverjai elnézték neki. Egyikben sem tengett túl az ambíció. Nyolctól négyig alkalmazottként dolgoztak, aztán horgászat, este két sör. Jól volt ez így. Zsombor is csak dumált, ez az életforma kielégítette. Júniusig. A szabadtéri diszkóban ültek, szokásukhoz híven csak söröztek. Ahogy nézték a táncolókat, kitűnt közülük egy magas, feltűnően drága cuccokat viselő, de ízlésesen öltözött lány.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

– Tudod, ki az? – kérdezte Tibcsó, a haver.

– Honnan tudnám, túl menő a csaj – válaszolt Bazsi. – Szerinted, Zsombi?

– Még nem tudom, de megszerzem.

– Ja, majd pont te. Nagy vad ez neked, Zsombi, maradj te csak apád titkárnőjénél.

– Nem vagyok elég jó? Fogadjunk!

– Mibe?

– A chopperedbe. Ha te nyersz, kapsz tőlem egy Harley-t.

– Van is rá pénzed! Vagy ad majd apuci?

– Ne foglalkozz te azzal! Ha nyersz, megszerzem.

A buli után Zsombor megvárta a lányt. Klaudiának hívták. Zsombor olyan határozottan szólította meg, hogy a lány barátnői gyorsan elköszöntek, azt hitték, lemaradtak valamiről, és nem akartak elefántnak tűnni. Zsombor kedvesen a buliról, a helyről, majd magáról kezdett beszélni. Nem volt rossz, de nagyon érdekes sem, aztán kezdett kicsit nyomulóssá válni. Mivel épp a lány szüleinek házához értek, Klaudia elköszönt. Hogy gyorsabban menjen, beleegyezett egy kierőszakolt randiba. Úgysem megy el, gondolta.

Másnaptól azonban záporoztak az sms-ek, a hívások, Massanger, Viber, e-mail. Zsombor minden fronton támadt. A megbeszélt időpontban Klaudia persze nem volt ott. Zsombor egy darabig várt, majd felkapott egy kukát, és a kirakatba vágta. A közelben álló kocsik visszapillantóit egyenként rúgta le. Már hallatszott a sziréna, amikor még egy reklámtáblát vert szilánkokra. Őrjöngött, de gyors volt, elfutott, nem kapták el. Tibcsóék viszont látták a bokorból, és megrettentek. Egyszerű fiúk voltak, nem keresték a balhét, kerülni kezdték Zsombort. A továbbiakról már csak a hírekből értesültek, fejből rakták össze, hogy mi történt.

Zsombi régi sportautója kissé nehezen vette fel a fordulatot, rádudáltak.

– Mi van, gyökér, nem megy? Miért nem veszel buszjegyet? Ezzel a rommal csak sötétben gyere ki! – a nagy maffiózó terepjáróban a negyvenes üzletemberek kissé piásak voltak, hangosak.

– Kussoljatok! – szólt ő is, de a forgalom, a harsány röhögés, meg a duda elnyomta a hangját. Csak az obszcén mozdulatot látta a sofőr bal kezén, ahogy megvillant a milliós svájci óra.

Megalázottnak érezte magát. Ahogy a lámpa pirosra váltott, kipattant és apja búvárpalackjával ütni kezdte a hatalmas terepjárót. Ütötte, verte, ahogy bírta, üvöltött mindent, ahogy a torkán kifért. Aztán már csak a sokkoló okozta fájdalmat érezte, görcsökben feküdt, míg a rendőrök elvitték. Órák múlva megtudta, hogy hetvenkét órára bent tartják. Lesz tárgyalás, még letöltendőt is kaphat. Beleboxolt az ajtóba, majd a fejét teljes erejéből a falba verte. A lecsorgó vér látványától tért magához. Pár hónappal később, bár nem volt egyszerű, bejutott a francia idegenlégióba.

Dr. Gedeon Zoltán
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Zsombor azért hozta ezt a döntést, mert felismerte, hogy az indulatkezelést tanulnia kell – magyarázta dr. Gedeon Zoltán. – Általában gyermekkorban megtanuljuk a késleltetést, a várakozással járó feszültség elviselését, a frusztrációtűrést, így felnőttként képesek vagyunk kezelni az ilyen helyzeteket. Ha a szülő a „követelek tőled, mert szeretlek” szellemében neveli a gyereket, s valóban neveli, nem csak ellátja, nem hárít el előre minden akadályt, ha meg is tehetné, azt vallja, hogy igenis kell küzdeni, tanulni a lemondást, a várakozást, kialakítja az indulatkezelés képességét is. Ez a képesség, bár tanulás eredménye, nem az iskolázottság, a műveltség, hanem az érett személyiség sajátja. Az indulatkezelés hiányosságai vezetnek – mint példánkban is – verbális (szóbeli), tárgy-, hetero- (mások feléi rányuló), illetve autoagresszióhoz, az utóbbi a magunk felé irányuló pusztító tevékenységet takarja. Akik vagdossák magukat, törik a tányért, dudálnak, ha várni kell, és folytathatnánk a sort a végtelenségig, indulatkezelési zavarral küzdenek. A kontrollvesztés mértéke a káromkodástól a féltékenységből elkövetett gyilkosságig terjed. A jelenség kóros voltát még a jog is elismeri, hiszen a „hirtelen felindulásból” elkövetett tett enyhébben büntethető. Jelentkezhet a kontrollzavar alkohol, drogok, vagy a homloklebeny sérüléseinek következtében is. Utóbbi esetet leszámítva azért az indulatkezelés képessége az egyént minősíti – összegezte a főorvos, és kitért arra is: aki nem képes kordában tartani az indulatait, gyakran mentegeti magát azzal, hogy az olaszok, a mediterrán népek is hangosan veszekednek, azonban az ő esetükben nincs szó kontrollvesztésről. Ott pontosan meg vannak húzva a határok, senki sem hajít kukát a kirakatba.

Sorozatunk korábbi részei:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/oltaskerdes-eletunk-fontos-donteseit-mi-akarjuk-meghozni-de-mi-alapjan-4994587/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/szeretod-van-mi-a-gyerek-meg-csak-uvolt-hat-ez-lenne-az-anyasag-4954279/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megoltek-az-anyamat-a-92-eves-mar-nem-szamit-embernek-4925680/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/soha-ne-bizz-meg-bennuk-az-emlekeink-atverhetnek-4901719/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/alexa-vetkozz-meddig-engedelmeskedunk-kritikatlanul-a-parancsnak-4880884/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-boldogsag-ajtaja-4819261/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szerelemrol-a-negyedik-piller-a-test-4799086/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-a-szerelemrol-mi-kell-az-igazihoz-4786762/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-egyszer-a-szerelemrol-az-ellentetek-valoban-vonzzak-egymast-4765111/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/jonny-szerencseje-avagy-a-covid-es-a-szerelem-4750963/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akiket-hangok-utasitanak-4724776/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tivornyak-flortok-es-zuhanas-a-melybe-4669513/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyanakvo-onzo-eroszakos-es-akar-impotens-is-lehet-aki-sokat-iszik-4650403/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában