március 15.

2021.03.16. 07:00

Szűk körben, csendes főhajtással tisztelegtek a hősök előtt Zalaegerszegen

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a megyeszékhelyen is. Szűk körben, csendes főhajtással idézték fel elődeink hazafiasságát, a bátrak önfeláldozását.

Mozsár Eszter, Fincza Zsuzsa

20210315 Zalaegerszeg Csendes főhajtás és koszorúzás a nemzeti ünnepen Csány László szobránál Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Hősök ma is vannak köztünk

Először Balaicz Zoltán beszélt arról röviden, hogy immáron két egymást követő évben csupán ily módon ünnepelhetünk. A polgármester közösségi oldalán egy Than Mór-festménnyel méltatta a zalaiakat, amikor 1849. május 21-én a zalai 47. honvédzászlóalj hősiesen, az első sorokban küzdött a budai vár visszavételekor, s Püspöky Grácián elsőként tűzte ki a magyar lobogót a visszafoglalt erődítményre. Ugyanúgy tiszteletet érdemel Deák Ferenc, Csány László, Gasparich Márk, Csillagh László és Skublics István, sorolta a polgármester, megemlítve: felmenői közül Balaicz József közvitéz a budai ostromnál sebesült meg.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, a hősök ott voltak 1848-ban, és ott vannak most is az egészségügyben, a kórházakban. Mások mellett ők azok, akik a jelenlegi járványhelyzetben erejükön felül helytállnak. Végül Balaicz Zoltán és Vigh László, valamint a POFOSZ tagjai koszorúztak a Csány-szobornál, majd az önkormányzati képviselők helyezték el virágaikat.

 

A több mint ezeréves történelmükre büszke zalabesenyőiek közt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején is termettek bátor hazafiak: a hálás utódok a veszélyhelyzetben is fontosnak tartották, hogy leróják tiszteletüket önfeláldozó, hősies életük, tetteik előtt.

A máskor a városrész apraját-nagyját megmozgató március 15-ei ünnepség immár második alkalommal szorítkozott az Árpád-kori Szent Katalin-kápolna falán Skublics Istvánnak, a szabadságharc hős őrnagyának és a besenyői honvédeknek emléket állító márványtábla előtti főhajtásra. Gecse Péter alpolgármester és Simon József a településrészi önkormányzat nevében; Horváth Miklós a Besenyő a 2000-es években Alapítvány vezetőjeként; Koller István a Besenyői Baráti Kör képviselőjeként; Farkas Ernő a nyugdíjasklub tagjaként; Molnár Lajos pedig a helyi hitközség küldötteként helyezett el koszorút az emléktáblánál. Hangsúlyozták: e nehéz időkben is kötelességük, hogy megemlékezzenek azokról a hősökről, akiknek köszönhetően hazánk elindulhatott a modern, polgári fejlődés útján. Hozzátették: bíznak benne, hogy túljutva a járvány okozta veszélyhelyzeten, a civil szervezetek gyorsan magukra találnak, s jövőre már közösen ünnepelhetik a „márciusi ifjakat”.

A botfai civil szervezetek képviselői az ünnep tiszteletére rendbe tették a temetőben lévő 1848–49-es emlékmű környezetét és talpazatán koszorút helyeztek el.

Fotó: ZH

A kormánymegbízott is lerótta tiszteletét

Dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott is lerótta tiszteletét az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a nemzeti ünnepen. A pandémiás helyzet miatt a kormánymegbízott ezúttal egyedül emlékezett meg, és helyezett el koszorút tegnap a megyeszékhelyi Csány-szobornál.

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megemlekezes-nagykanizsan-csendes-emlekezesbe-oltott-szabadsagvagy-5029651/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyarmati-antal-a-televizioban-mondott-beszedet-a-nemzeti-unnep-alkalmabol-5029567/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-emlekeztek-meg-az-1848-49-es-forradalom-es-szabadsagharc-evfordulojarol-lentiben-5030692/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában