Ötleteknek nincsenek híján

2021.03.22. 12:00

Még élhetőbbé szeretnék tenni Eszteregnyét

Jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a közeljövőben a közel 700 lelkes dél-zalai településen.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön a kivitelező szakemberei, Baa Attila, Kovács Adrián, Srantz Kálmán és Varga Máté a homokozót állítják össze Fotók: Szakony

Ami már látszik: az elmúlt időszakban megújult a polgármesteri hivatal és a volt iskola épülete (most közösségi ház), most pedig új játszótér készül a faluközpontban.

- Tavaly nyújtottuk be pályázatunkat a Magyar Falu Programhoz egy új, multifunkcionális játszótér építésére, s nyertünk 4,5 millió forintot – bocsátotta előre Kele Lajos, a település polgármestere. – Nemrég a régi, már elavult játékokat a kivitelező szakemberei elbontották és jelenleg az immáron az uniós szabványoknak megfelelő játszóeszközök (egyebek közt csúszda, mérleghinták, homokozó) telepítése folyik. A régi játékok közül egy hintát sikerült megmentenünk, melynek az előírásokat nem teljesítő elemeit kicseréltük. Igyekeztünk úgy gazdálkodni az elnyert támogatással, hogy minél több játékot tudjunk venni belőle. Reményeink szerint május elsejére át tudjuk adni a játszóteret, de azt követően is lesznek még munkálatok vele, szeretnénk körbe keríteni, hogy állatok, kóbor kutyák, macskák ne tudjanak bemenni.

Képünkön a kivitelező szakemberei, Baa Attila, Kovács Adrián, Srantz Kálmán és Varga Máté a homokozót állítják össze Fotók: Szakony

A polgármester azt is közölte: szintén tavaly vis maior-pályázatot is benyújtottak a viharos időjárás és a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék által okozott károk helyreállítására. Az önkormányzat pályázati anyaga 100 százalékos támogatásban részesült, 20,5 millió forint érkezett az érintett utakban keletkezett károk kijavítására. A településnek a pályázat beadása óta bekövetkezett áremelkedések miatt ezt a pénzt – annak érdekében, hogy a munkálatok hiánytalanul megvalósulhassanak – 10 százaléknyi önrésszel szükséges kiegészítenie.

Kele Lajos polgármester

- A költségvetésünkben erre a célra kicsivel több, mint 2 millió forintot kell elkülönítenünk, ami nem lesz egyszerű, de valahogy megoldjuk, mert meg kell oldanunk – szögezte le Kele Lajos. – A munkálatok keretében . A közösségi házunk külső része a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően a közelmúltban megújult, illetve a belső térben fűtés- és világításkorszerűsítés történt, de a tatarozás nem volt a projekt része, azt külön beavatkozással kell elvégeznünk. Erre 27 millió forint értékű pályázatot adtunk be a Belügyminisztériumhoz, melynek keretében – amennyiben pozitív elbírálásban részesül – az ajtók cseréjére, járólapozásra, festésre kerülne sor. Itt is kell önerőt vállalnunk, hozzávetőleg egymillió forintot. Ebben a projektben megújulna a közösségi házban található orvosi rendelő és védőnői szolgálat is.

Kele Lajos arról is beszámolt: ugyancsak a Magyar Falu Programhoz nyújtottak be pályázatot mostanában az egy egységet képező óvoda és a kultúrház felújítására. Ha nyer a 100 millió forintos költségű pályázat, mely során tető- és nyílászáró cserére, szigetelésre, fűtés- és világításkorszerűsítésre, továbbá az óvodában még egy csoportszoba, a régi ebédlőből tornaszoba, valamint a differenciált foglalkozásokra alkalmas helyiség kialakítására kerülne sor.

- A terveink közt szerepel a mára nagyon rossz állapotba került ravatalozónk újjáépítése, de erre még nem találtunk pályázati kiírást – tette hozzá a településvezető. – Az engedélyes tervek rendelkezésre állnak a több, mint 30 milliós projekthez és ha megjelenik a pályázat, azonnal be tudjuk nyújtani az anyagot. Ezek a terveink, reméljük, minél több forrást sikerül elnyernünk a megvalósításához és továbbra is keressük a lehetőségeket arra, hogy minél élhetőbbé tegyük Eszteregnyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában