Göcseji Falumúzeum

2021.03.09. 15:00

Interneten lehet követni a beporzók idei napját

Beporzók napját tartják szerdán országszerte, és a programhoz csatlakozik a Göcseji Múzeum is, a rendezvényt az interneten lehet követni.

ZH

 

Mint tájékoztatójukban kiemelik, a beporzásról ma már nem csupán a méhek jutnak eszünkbe, hanem számos rovar, madár és emlős is. Ezek az állatok mind felelősek e létfontosságú feladatért, de közülük több faj sajnos már veszélyeztetett. Márpedig ha a beporzás elmarad, termés sem lesz, ahogy ezt a a gyerekek megfogalmazták falumúzeumban tavaly megtartott foglalkozásokon.

Mi emberek sokat tehetünk azért, hogy a természet szimbiózisa ne bomoljon meg. Még akkor is, ha a Föld ereje még ebben is a segítségünkre van, gondoljunk csak a víz és a szél munkájára. A világ állandó mozgásban van. Vele együtt az éghajlat, a környezet, a növény- és állatvilág is. Fajok tűnnek el és újak jelennek meg, ám míg az utóbbi évmilliók eredménye, az eltűnéshez elég néhány évtized, vagy még kevesebb idő. Az ember jelenléte a Földön befolyásolja ezt a dinamikus egyensúlyt, tevékenysége során igyekszik a veszélyeztetett fajokat minél tovább megőrizni, míg másokat észrevétlenül megtizedel. Így van ez a beporzókkal is. A méhek egyedszáma az utóbbi időben drasztikusan csökkent, márpedig e szorgos kis rovarok munkája nélkül alighanem az emberiség rövid úton hanyatlásnak indulna.

A beporzók napját 2018 óta tartják meg március 10-én. A kezdeményezés rávilágít a beporzók mindennapi életünkben betöltött szerepére és a kihalásuk okozta hatásokra.

A Magyar Múzeumi Egyesület internetes folyóirata, a Magyar Múzeumok Online országos, sőt Kárpát-medencei mozgalommá emelte a kampányt. Ez a fontos ökológiai problémakör így a múzeumokat, oktatási intézményeket, közgyűjteményeket a fenntarthatóságért kiálló társadalmi szerepvállalásra készteti.

Idén már 39 intézmény, szervezet csatlakozott a kampányhoz Nagyváradtól Szombathelyig, Soprontól Makóig.

Március 10-én, szerdán online programokkal készülnek Zalaegerszegen is. A Göcseji Falumúzeumban a munkatársak nagyméretű rovarhotelt készítenek, és a folyamatot online követhetik az érdeklődők. A következő hetekben, hónapokban pedig tudósításokat adnak majd a szálláshelyen élők mindennapjairól. Emellett az internet közvetítésével segítenek elkészíteni az otthon is használható rovarszállást, valamint papírvirágokat és pillangókat, sőt kvízjátékon is részt vehetnek a gyerekek. A Qulto Education oktató programon keresztül pedig más és más korosztály számára 15-20 perces foglalkozásokkal készülnek a falumúzeum szakemberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában