Frissen Zalából

2021.03.26. 09:00

Gyümölcsfát oltottak Zalaapátiban

Gyümölcsöt oltottak Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a községháza előtt. A vesszőket később megáldotta Cséry Gergő plébános, aki a résztvevőkkel együtt a jó termésért könyörgött.

Péter B. Árpád

Az oltványokat Cséry Gergő plébános áldotta meg, szemben Vincze Tibor, az alsó lépcsősoron jobbról Partics Gyula

Március 25-e fontos Mária-ünnep, amelynek neve eredendően Urunk születésének hírüladása. A Gyümölcsoltó Boldogasszony formula magyar sajátosság, arra utal, hogy a vadhajtások beoltása megnemesedést jelent, ugyanazt, amit a Szűzanya Szentlélektől való „beoltása”, fogantatása. Az isteni terv Krisztus kereszthalálával beteljesedett, ami a vadhajtástól, az ősbűntől tisztította meg az emberiséget.

Az oltványokat Cséry Gergő plébános áldotta meg, szemben Vincze Tibor, az alsó lépcsősoron jobbról Partics Gyula

A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Leader Egyesület bírálóbizottságának tegnapi ülése előtt a térségi önkormányzatok képviselői szűk körű oltóbemutató részesei lehettek. Mint Vincze Tibor, a grémium elnöke, Zalaapáti polgármestere elmondta, régi hagyományt éltetnek ezzel, arra emlékezve, hogy az isteni gondviselés belépett az ember életébe: megfogant Szűz Mária méhében az Isten fia, és az új élet kezdetét jelképezi az oltás, a nemesítés is.

Partics Gyula, a cserszegtomaji tündérkert-mozgalom megteremtője, amellett, hogy a mesterfogásokat bemutatta, tanította, házi berkenyét ajándékozott a házigazda településnek. Ez a gyümölcs jószerével ismeretlen, pedig rendkívül értékes, kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkezik, a kalciumban például 5-6-szor gazdagabb, mint az alma. Vincze Tibor azt kezdeményezte, a Leader-közösség valamennyi településen ültessenek ilyet.

– Ez a fa 4-500 évig is él – ismertette Partics Gyula. – Védett faj, s olyannyira különleges és ritka, hogy a hazai berkenyefákat GPS-koordináták alapján nyilvántartják.

Az oltott vesszőket megáldotta Cséry Gergő plébános, aki a rövid szertartás kezdetén úgy fogalmazott: „Azért gyűltünk össze a tavasz kezdetén, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, hogy könyörögjünk Istenhez a föld terményeiért. Ő adta és ő tartja fenn életünket, és ő az, aki gondoskodik rólunk. Forduljunk hozzá bizalommal.”

– Ezeket az oltványokat a jótékony eső és a megfelelő hőmérséklet egyensúlyával táplálni méltóztassal. A te áldásod bőséges harmata itassa át a föld termését, miként az eső, egészen a gyümölcsök beéréséig – szólt könyörgésében a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában