Frissen Zalából

2021.03.28. 07:00

Egy kötet, ami átfogó képet ad Hetésről

Hiánypótló kiadványként, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) gondozásában a minap jelent meg dr. Lendvai Kepe Zoltán Bátky-díjas muzeológus és néprajzkutató legújabb kötete, a Hetés falvainak népessége és gazdálkodása a 18 – 20. században. A monográfia online bemutatóját csütörtök este tartották.

Gyuricza Ferenc

Dr. Lendvai Kepe Zoltán Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

A mintegy 400 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált, tudományos igényű, de olvasmányos kötet alapját dr. Lendvai Kepe Zoltán doktori disszertációja jelenti.

Dr. Lendvai Kepe Zoltán Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

A bemutatón a szerzővel Soós Mihály, az MNMI igazgatója beszélgetett. Eszme­cse­réjükből kiderült: Hetés egykor hét településre kiterjedő bírósági-közigazgatási egység volt, majd magát az elnevezést a későbbiekben már az Őrséggel hasonlóságot mutató önálló néprajzi tájegység elkülönítésére kezdték használni. A Hetés első írásos említése 1509-ből való, s volt időszak, amikor 19 kisebb-nagyobb települést soroltak hozzá. Ma mindösszesen tíz települést (hat szlovéniait és négy magyarországit) takar, kiterjedése alig 50 négyzetkilométer, lakóinak száma pedig 1300 fő körül alakul. Kulturális kisugárzása sokkal nagyobb, köszönhetően többek közt a hetési szőttesnek, a hetési népviseletnek vagy az idegenforgalmi fellendülésnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában