Koronavírus Zalában

2021.03.06. 07:00

Bezár az ország: Az általános iskolák és az óvodák sem fogadják a gyerekeket

A kormány március 8-tól 22-ig újabb szigorításokat vezet be, mindenütt kötelező lesz például a szájmaszk viselése. Az interneten gyorsan elterjedt, hogy a zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2- es maszkot fogadják majd el, de ilyen intézkedés nem született.

AG, GYF, KÁ, PA

Véget ért a tanítás tegnap a nagykanizsai Hevesi-iskolában. Jövő héten már nem láthatunk oktatási intézményből kitóduló gyerekeket: az általános iskolák is tantermen kívüli digitális tanrendre térnek át Fotó: Gergely Szilárd

A híresztelés is elég volt azonban, hogy az emberek begyűjtsék a gyógyászatisegédeszköz- üzletekből és a gyógyszertárakból a készleteket. Nagykanizsán néhány óra alatt hiánycikk lett az FFP2- es maszk, melyről itt itt írtunk bővebben.

Tolódik a hétvégi oltás

A hétvégére tervezett tömeges AstraZeneca oltás – a kormányzati tájékoztatás szerint – technikai okok miatt későbbre tolódik, az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben folyamatosan kapják a regisztráltak a vakcinát. Dr. Kiss Ferenc, Rezi és Cserszegtomaj lakóinak háziorvosa, a Magyar Orvosi Kamara zalai elnöke elmondta, hogy a háziorvosi rendelők a regisztráció alapján telefonon vagy e-mailben tudják értesíteni pácienseiket.

Az központi döntés eredménye, hogy mikor, mennyi és milyen vakcina érkezik a háziorvosi rendelőkbe és az oltópontokra. Kiss Ferenc tudatta: az összes oltóanyagot, mely az ő rendelőjébe érkezett, be tudta adni a héten. Ezt sikerült hétköznaponként megoldani, így az orvos két településén nem kellett hétvégén oltani. Dr. Kiss Ferenc arról is beszélt, hogy a cserszegtomaji és rezi páciensek nem nagyon válogattak a vakcinák között.

– A regisztráció alapján a legidősebbekkel kezdtük az oltást, talán két-három ember mondta azt, hogy kifejezetten valamelyik fajtát kéri. Amikor azt megkaptuk, akkor ők is sorra kerültek. Eddig minden kérésnek eleget tudtunk tenni – ismertette a háziorvos.

Vissza az online oktatáshoz

Március 8-tól március 31-ig az általános iskolák, alapfokú művészeti iskolák, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. osztályai is tantermen kívüli digitális oktatásra térnek át. A tavaszi szünet utáni első tanítási nap április 7. Magyar Ferenc, a kanizsai tankerületi központ igazgatója elmondta: a középiskolákban a 9. és felsőbb évfolyamoknál marad a digitális munkarend, azonban a májusi-júniusi érettségi vizsgákra, szakmai vizsgákra történő felkészülés céljából egyéni és kiscsoportos konzultációk szervezhetők.

– A kollégiumokban lakhatást az intézményvezető engedélyezheti a végzős középiskolás tanulóknak, s azoknak a tanulóknak, akiknek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei indokolják – mondta Magyar Ferenc. – Az általános iskolákban a digitális oktatás ideje alatt gyermekfelügyelet nem szervezhető, de az étkezés elvitelre igényelhető. Az épületek fertőtlenítése, takarítása folyamatos lesz a bezárás ideje alatt is.

A járvány miatt a tavaly tavasszal bevezetett rend lép életbe a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában is, ahogy erről érdeklődésünkre Kocsis Zsuzsanna nevelési igazgatóhelyettes beszámolt. A gimnázium 303 diákja már novemberben visszatért az online oktatásra, és hétfőtől ez vár a 465 mindszentys általános iskolai nebulóra is. Kocsis Zsuzsanna elmondta, az internetes classroom alkalmazással tartják a kapcsolatot a gyerekekkel a pedagógusok, küldik a tananyagot, tartják az órákat. Tekintettel kell lenniük arra is, hogy a számítógépet a családokban többen is használják, ezért ne vegyék túlzottan igénybe az idejüket.

Véget ért a tanítás tegnap a nagykanizsai Hevesi-iskolában. Jövő héten már nem láthatunk oktatási intézményből kitóduló gyerekeket: az
általános iskolák is tantermen kívüli digitális tanrendre térnek át Fotó: Gergely Szilárd

– Jelen helyzet a tavalyihoz képest annyiban más, hogy most nincs mód fogadni azon diákokat, akik szülei ezt kérnék, mert nem tudják megoldani a gyerekek otthoni felügyeletét – magyarázta. – Húsz-harminc diákról volt szó, itt az iskolai felügyelet mellett a tanulásban is kaptak segítséget. Az étkezésüket is sikerült megoldani, annak ellenére, hogy a menzát ellátó iskolai konyha nem működött. Minderre most is lenne igény, de úgy látjuk, a szigorúbb előírás miatt nem lesz módunk segíteni ebben a családoknak.

„Az óvodát be kell zárnunk, a minibölcsődét nem”

Csesztregen tegnap délelőtt még lázas tanácskozás folyt arról, hogyan kell értelmezni az új szabályokat. Bedő Róbert polgármester jelezte: jogszabályt addig nem kaptak a hétfőn hatályba lépő rendelkezésről, a Magyar Közlöny internetes oldala pedig – vélhetően a túlterheltség miatt – már reggel lefagyott.

Bedő Róbert polgármester és óvodapedagógus felesége, Bedőné Lőrincz Valéria a csesztregi óvodába járó gyermekekkel Fotó: GYF

– Az óvodát be kell zárnunk, a minibölcsődét nem. Azt azonban még nem tudjuk, hogy az óvodás gyermekeknek kell-e felügyeletet biztosítanunk, illetve az étkeztetésük jelent-e számunkra feladatot. Utóbbi esetén lesznek nehézségeink, hiszen nincs erre személyzetünk, falugondnoki szolgálat híján tavaly tavasszal is Nemesnép önkormányzatának segítségével, az ottani falugondnok bevonásával tudtuk az ebéd kiszállítását megoldani. A minibölcsőde terén pedig érdekes a helyzet: a munkatársakat érintő hatósági karantén miatt az intézményt a megelőző két hétre kellett bezárnunk, ez alól kedden mentesülnek. A minibölcsőde tehát keddtől fogadhatja a gyerekeket.

Bedő Róbert hozzátette: az óvodások szülei többségében aktív dolgozók, tehát biztos lesznek családok, ahol gondot okoz, hogy a gyerekeknek otthon kell maradni.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nehany-ora-leforgasa-alatt-hianycikk-lett-zalaban-az-ffp2-es-maszk-4997980/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=zaol_zoe&fbclid=IwAR2LN2px8Sx0CrE_lgjuwNaNWc-TqrowJuAVYj_CSfMNyUqhuQ1SM0EXy2s

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában