Frissen Zalából

2021.03.26. 12:24

Beemelték a Lynx-üzem első két tartóoszlopát Zalaegerszegen – frissítve

Szeptemberben jelentették be, decemberben tették le az alapkövét, pénteken pedig beemelték a gyártócsarnok első két tartóoszlopát. A Zala Zone járműipari tesztpálya mellett, a ságodi fennsíkon épül meg az a német-magyar harcjárműgyár, ahol a világ egyik legkorszerűbb gyalogsági harcjárművét, a KF41 Lynxet gyártják a német Rheinmetall vállalattal együttműködve, s a gyártóüzemen túl a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak a Zala Zone járműipari tesztpályán.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: © Katona Tibor

A munkafázis pénteki eseményén először dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntötte a jelen lévőket, köztük dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottat, s jelezte, a város megteremti a beruházások infrastrukturális és felsőoktatási feltételeit. Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt arról, hogy Zalaegerszeg mindenben partnere a kormány innovatív gazdaságfejlesztési elképzeléseinek. Dr. Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az építőiparra váró jövőbeni feladatokat taglalta, benne azt, hogy a kormány milyen ajánlatokkal keresi meg az ágazat hazai képviselőit. Nemcsak építenek, mondta, fejlesztik a hadiipart és high tech építőipari modernizálást is indukálnak. A 60 milliárd forintos beruházással épülő a 180 x140 méteres üzemben a termelés 2023-tól indul, s a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat majd. Az aktuális munkáról a ZÁÉV Zrt. képviseletében Dormán József vezérigazgató számolt be.

A zalaegerszegi hadiipari beruházás kivitelezésében részt vevő ZÁÉV-KÉSZ konzorcium elkészítette a kiviteli terveket, megmozgatott 116 ezer köbméter földet, beszállított 5500 köbméter zúzott követ, 5 méter mélységbe fúrva elhelyezett 784 darab cölöpöt bedolgozott 1200 köbméter betont. A csarnokhoz 280 pillért helyeznek el, ebből tegnap kettőt állítottak a helyére, mondta Dormán József vezérigazgató, hozzátéve, az oszlopok egyenként 30 tonnát nyomnak, ezeket 100 tonna teherbírású daru emeli a helyére. Az üzem 30 ezer négyzetméternyi területű lesz, legmagasabb pontján 21 méter magas lesz. A napelemes rendszerrel ellátott gyártócsarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatják majd az alkatrészeket. Az ütemterv szerint haladnak a munkálatok, erről számolt be Kelemen Csaba, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. igazgatóságának elnöke, megköszönve a nagyszabású beruházásban részt vevők együttműködését, felsorolva az kooperáló cégeket. A tájékoztató beszédek után lépett működésben a 100 tonna teherbírású daru, hogy az eseményeket a németországi központban on-line közvetítés segítségével követő német partnerek figyelme mellett helyezze el a betonkehelyben. A gyár a tervek szerint egy év múlva megkezdheti a gyártást.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/leraktak-a-zalaegerszegi-hadiipari-gyar-alapkovet-4770745/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/2023-tol-tankokat-gyartanak-zalaegerszegen-4496117/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában