Frissen Zalából

2021.03.29. 14:00

A Galamboki-patak most már képes elvezetni a nagyobb mennyiségű csapadékot

Az előző év júliusában villámárvizek pusztítottak a dél-zalai térségben. Galambokot is súlyosan érintette a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső. A víz betört a házakba és hordalékkal töltötte fel a patak medrét, melyet most helyreállítottak.

Benedek Bálint

Szabó Tamás polgármester elégedett az elvégzett munkával, hiszen az információi szerint az eredeti mélységére kotorták ki a patakot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A munkálatokat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság végezte el, akik megkeresésünkre részletes tájékoztatást adtak. Mint közleményükben írták: a Galamboki-patak medrének helyreállítása, a június 24–25-ei rendkívüli csapadékmennyiség következtében levonuló villámárvizek okozta kártételek felszámolása miatt vált szükségessé. A Zala alsó vízgyűjtő területén 17 óra alatt, összesen 120-160 milliméter csapadék esett területi átlagban. Ennek hatására árhullámok vonultak le a Zala és Somogy megyei vízfolyásokon. Több esetben az észlelt vízszintek bőven meghaladták az eddig tapasztalt legnagyobb vízállást.

Hozzátették: a galamboki vízfolyáson található I. és II. számú víztározók vízszintje is megemelkedett az extrém csapadék hatására. A tározók vészárapasztó csatornái működésbe léptek, de ennek ellenére a víz a töltéskoronákat elérte. A II. számú víztározó esetében az üzemi műtárgynál a völgyzáró gát átszakadt, a kezelőhidat elmosta az árhullám. Az I. számú tározó esetében a vészárapasztó műtárgy tönkrement, a löszös-homokos domboldal leszakadt, amely a Galamboki-patak medrét teljesen feltöltötte.

Szabó Tamás polgármester elégedett az elvégzett munkával, hiszen az információi szerint az eredeti mélységére kotorták ki a patakot Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Vagyis újabb rendkívüli csapadéktevékenység kialakulása esetén a feltöltődött meder már nem lenne képes a sérült tározókból érkező víztömeg elvezetésére, a környező lakóingatlanok veszélyeztetetté váltak.

– A patak medrének helyreállítása nem tűrt halasztást – folytatták. – A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mintegy 2,1 kilométer hosszan végezteti a lerakódott hordalék eltávolítását a kapcsolódó egyéb tevékenységek mellett.

Vagyis a keresztező műtárgyak környezetében a meder megerősítését is elvégezték. A helyreállítási munkák elvégzése megközelítőleg 41 millió forint, azonban a víztározó helyreállításával kapcsolatban nincs információ.

A település polgármestere, Szabó Tamás örömmel értesült arról, hogy a területileg illetékes vízügyi hatóság fontosnak érezte, hogy segítséget nyújtson a medertisztításban. Ugyan nem közvetlenül az önkormányzat kapott forrást a helyzet kezelésére, mégis a helyi lakosság védelmét is szolgálja a hamarosan elkészülő beruházás. Elmondta: a település határában található víztározótól egészen a falu közepéig olyan hatalmas mennyiségben érkezett a hordalék, hogy eltüntette az árkot, eltömítette a csapadékvíz levezetését.

– Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a patak medrére már korábban is ráfért volna a tisztítás – folytatta a településvezető. – Kapóra jött ez a sajnálatos eset, hiszen így a teljes szakaszon kimélyítették az árkokat, megszabadították az elburjánzott növényzettől, láthatóvá vált a teljes nyomvonal. Kitűnő és alapos munkát végeztek, ugyanis az információm szerint az eredeti mélységére kotorták ki, amely árvízvédelmi szempontból is remek hír. Ha újra jönne az ár, akkor a patak partján lévő házakba már nem törne be a víz.

Fellélegezhetünk, ez a meder biztonságosan elvezetheti a csapadékot.

Szabó Tamás bízik benne, hogy az elvégzett fejlesztés egy lépéssel közelebb viszi a szakembereket ahhoz, hogy a későbbiekben a víztározó gátjait is újra megerősítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában